*Nettavisen* Nyheter.

Dette er «Slakteren fra Srebrenica»

Den ettersøkte generalen Radko Mladic er tiltalt for massakrer på tusenvis av muslimer. Les mer om «Slakteren fra Srebrenica» her.

23.02.06 10:06

Serbiske styresmakter vet hvor krigsforbryteren Ratko Mladic oppholder seg.

Onsdag var det fortsatt uklart om den tidligere generalen er på frifot eller ikke. Lederen for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, Carla Del Ponte, hevder Mladic «fortsatt er på frifot», melder Reuters.

Sammen med den tildligere lederen for serberne i Bosnia, Radovan Karadic, er general Radko Mladic tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på krigens lover i forbindelse med borgerkrigen i Bosnia-Hercegovina fra 1992 til 1995, melder BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Voldtekter
Det alvorligste blant de 16 tiltalepunktene er at Mladic skal ha vært ansvarlig for massakren på tusenvis av muslimske menn i byen Srebrenica i juli 1995.

Etter flere dagers beleiring ble byen tatt av serbiske styrker. Dagen etter ble kvinner og barn fraktet bort med busser. Gutter over 12 år og mennene ble holdt igjen. 7500 av den mannlige befolkningen ble drept av serbiske styrker.

Karadzic og Mladic er også tiltalt for beleiringen av Sarajevo i mai og juni 1995, og for å ha tillatt mishandling og voldtekt av tusenvis av bosniske kvinner, menn og barn.

Mladic risikerer 40 års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Tito
Radko Mladic gjorde karriere i den jugoslaviske hæren under den legendarisk presidenten Tito. Mens Jugoslavia gikk i oppløsning i 1991, ble Mladic leder for hærens 9. korps under kampene mot kroatiske styrker ved Knin. Senere fikk han kommandoen over styrkene ved Sarajevo. I mai 1992 ble han leder for den nystartete bosnisk-serbiske hæren.

Fotball
Til tross for at han var ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen, beveget Mladic seg åpent i Beograd helt til 2004. Han besøkte dyre restauranter, og var til og med på fotballkamp. Først da den tidligere jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic ble arrestert i 2004, gikk Mladic under jorden.

Enkelte kilder hevder han gjemte seg i en bunker utenfor Sarajevo. Andre meldinger gikk ut på at han oppholdt seg i nærheten av Beograd. Lederen for FN-domstolen Carla Del Ponte, hevdet i 2004 at både Mladic og Radovan Karadzic var i Beograd. Året etter hevdet statsminister Vuk Draskovic at den serbiske sikkerhetstjenesten visste hvor Mladic befant seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag