- Vi hadde et helvete i Kurdistan. Vi reiste til Sverige for å leve trygt. Nå har vi et helvete her. Jeg har aldri følt meg så utrygg som nå, sier blomsterhandler Fazil Abood til Aftonbladet.

I en artikkelserie forteller avisen om Stockholm-forstedene Rinkeby og Husby. De er kjent i Sverige for å ha en høy andel innvandrere, og for å være områder der politiet ikke har kontroll.

Les Gunnar Stavrums blogg: Trump har mest rett om Sverige
Les også: Jimmi Åkesson etter Sverige-utspill: - Trump har rett

- Det er ikke riktig at de skal få lov til å gjøre dette. De burde sendes tilbake til sine land, sier Aladdin Salar til avisen. Han og mange andre innvandrere er fortvilet over at politiet har gitt opp bydelene, og latt dem leve et svært utrygt liv i Sverige.

Skyting og drap

Politidistriktet Järva dekker blant annet disse bydelene. Distriktet anslår at det i området har vært 50 - 60 skyteepisoder det siste året, og 18 til 20 drap de siste to årene. Man regner med at det finnes 500 yrkeskriminelle i området. Inkludert deres følgere, er antall kriminelle mange ganger større, skriver Aftonbladet i sin serie.

I Sverige, som i Norge, er det vanligvis to polititjenestemenn i hver patrulje. I Järva er man minst fire personer på patrulje. Disse sitter enten i samme patruljebil, eller er fordelt på to biler som kjører sammen.

Les også: Mishandlet under opptøyene - politiet kunne ikke gripe inn

Les også: Svensk profil kritiserer politikere for lovløse tilstander

- Vi må alltid tenke taktisk. Overvåke broene vi kjører under. Ser vi noen som står på broen, kan vi snu, sier politimann Niclas Andersson til avisen.

Les også: Tjuetalls personer kastet store steiner mot svensk politi
Les også: Anders Magnus angrepet med stein under opptak til Dagsrevyen

Store sosiale forskjeller

De sosiale forskjellene mellom disse bydelene, og andre bydeler, er slående.

I bydelen Rinkeby-Kista (som inkluderer Husby) har dobbelt så mange 19-åringer hull i tennene, sammenlignet med bydelen Bromma. Dette til tross for at tannhelsetjeneste er gratis til fylte 19 år.

10 prosent av familiene i Husby mottar sosialbidrag, mot fire prosent for Stockholm totalt.

Sysselsettingsgraden var 47 prosent i 2013, mot 86 prosent i bydelen Kungsholmen.

Over 4000 barn lever i fattigdom i bydelen Rinkeby–Kista, mot under 500 i bydelen Kungsholmen.

For å veie opp for sosiale forskjeller, får skolene i disse områdene langt mer statlig støtte per elev.

Mens Husbygårdsskolan får 42.644 kroner ekstra per elev, får Östermalmsskolan 3.082 kroner. Likevel: I 2013 fikk 78 prosent av niendeklassingene i distriktet gode nok karakterer til å komme inn på videregående skole, mot 94 prosent i Östermalm.

Du kan lese hele artikkelserien til Aftonbladet her.

Lederen i Sverigedemokraterna, Jimmi Åkesson, mener Donald Trump har rett når han tegner et skrekkbilde av Sverige: