RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette går du glipp av

Sist oppdatert:
Isen på Grønland smelter i rekordfart og gis dystre fremtidsutsikter.

Danske forskere har dokumentert at det nå forsvinner fire ganger så mye innlandsis hvert år som på begynnelsen av 2000-tallet.

Havstigning
- Før 2004 skjedde det en nettoavsmelting fra isbreene i Sørøst-Grønland på mellom 50 og 100 kubikkilometer om året. Etter 2004 har det vært en enorm økning i isens massetap, så avsmeltningen er nå oppe på omkring 300 kubikkilometer. Det er en økning på 400 prosent, som er meget urovekkende, sier forskningsleder Abbas Khan ved Danmarks Rumcenter, som er ansvarlig for forskningsprosjektet, til nyhetsbyrået Ritzau.

Global oppvarming som følge av økte CO2-utslipp får ansvaret. Fremdeles er det mye is på Grønland, men Grønlandssmeltingen er like fullt en av de store bekymringene ved klimaendringene. Når de enorme ismengdene smelter, blir store mengder ferskvann ført ut i verdenshavene. Smelter hele isen, vil det føre til en havstigning på 6-7 meter, mener forskerne.

Den britiske fotografen Nick Cobbing har foreviget det vakre naturlandskapet, før smeltingen river det bort. Se de fantastiske bildene nederst i saken.

Bali
Mandag startet FNs klimakonferanse på Bali. Der skal verdenslederne fra 190 land diskutere klimaendringene og løsninger. Målsettingen for den to uker lange konferansen er å danne fundamentet for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale, som skal avløse dagens Kyotoavtale.

Dette fundamentet skal sikre at man kommer i mål under klimakonferansen i København i 2009, slik at en ny avtale er i kraft før Kyotoavtalen utløper i 2012.

Foran Bali-konferansen har FNs klimapanels rapporter feid all tvil til side om at det er menneskers utslipp av CO2 og andre klimagasser som står bak klimaendringene vi ser i dag og som vi vil se i fremtiden.

Forventningene til konferansen er lave. Verdens to største klimagassprodusenter USA og Kina har hittil nektet plent å ta del i Kyoto-avtalen, og det er ikke ventet at de vil forandre standpunkt med dagens statsledere. Mer gledelig er det imidlertid at det første Australias nye statsminister Kevin Rudd gjorde etter å ha blitt tatt i ed mandag, var å starte prosessen med å ratifisere Kyotoavtalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere