RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette gikk galt på Linate

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Havarikommisjonen etter ulykken som kostet 118 menneskeliv på flyplassen Linate i Milano kommer med krass kritikk mot sikkerheten på den italienske flyplassen. Les her hva som gikk galt.

Flere alvorlige sikkerhetsmangler førte til ulykken med SAS-flyet i oktober 2001. Det er konklusjonen i havarikommisjonens rapport som ble lagt fram i Roma onsdag.

Signalsystemet var dårlig, rutinene mangelfulle og misforståelser oppstod mellom tårnet og flyet. Årsaken til ulykken er dels menneskelig svikt ved at det lille Cessna-flyet forvillet seg ut på feil taksebane i dårlig sikt, og dels den sviktende sikkerheten på Linate, melder Aftonbladet.

Kommisjonen lister opp til sammen 82 sikkerhetsfeil og -mangler på Linate den skjebnesvangre høstdagen i 2001. Her er de viktiste manglene:

  • Cessna-flyet fikk verken via kart, stoppmarkeringer, taksebanelys eller skilt nødvendig informasjon om hvor de befant seg.
  • Flygelederne så ikke at Cessna-flyet befant seg på feil taksebane.
  • Radiokommunikasjonen ble ført på både italiensk og engelsk, og fulgte ikke gjeldende regler.
  • Cessna-flyet burde aldri fått lande på Linate ulykkesdagen.
  • Besetningen var ikke kvalifisert for å lande eller ta av i de r ådende værforholdene, men dette ble aldri kontrollert. Piloten hadde ikke kvalifikasjoner til å lande med mindre sikt enn 550 meter. Sikten på ulykkestidspunktet var 100 meter.

Mye gikk galt på detaljplanet, men på et overordnet nivå ble det fatalt at Linate ikke hadde noe fungerende helhetlig sikkerhetssystem. Flyplassen oppfylte ikke internasjonale krav til sikkerheten, og flygelederne fikk ikke nødvendige repetisjonskurs og oppdateringer.

Havarikommisjonen anbefaler i sin Linate-rapport innskjerping av pålegget om bruk av engelsk som standardspråk ved kommunikasjon mellom fly og tårn. Rutinene for skilting må forbedres, og flyplassene bør få klarere handlingsplaner for ulykkessituasjoner, skriver NTB-TT.

Verste i SAS-historien
Flyulykken på Linaten er den verste noensinne i Italia og i SAS’ historie. 118 mennesker omkom da passasjerflyet kolliderte med det lille Cessna-flyet da SAS-maskinen var i ferd med å ta av. SAS-flyet krasjet så i en hangar ved siden av terminalbygningen.

Elleve personer har blitt tiltalt etter ulykken, deriblant høytstående sjefer i det italienske luftsikkerhetsverket, en flygeleder og to ansatte i firmaet som driver Linate. Det har ikke kommet fram at SAS-pilotene gjorde noe galt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere