Gå til sidens hovedinnhold

- Dette kan bli en pandemi

Verdens helseorganisasjon sier utbruddet av svineinfluensa i Mexico og USA kan spre seg til flere land.

Lørdag sa generalsekretær Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon (WHO) at utbruddet kan utvikle seg til en verdensomspennende epidemi, en pandemi, men at det er for tidlig å si om det faktisk kommer til å skje.

- Det har et pandemisk potensiale fordi folk blir smittet, sa WHO-sjefen, ifølge Reuters.

Lørdag kveld melder Reuters at WHO vil sende ut en offisiell kunngjøring om at utbruddet er en internasjonal utfordring.

68 døde i Mexico
Den nyoppdaget viruset, som er en blanding av svin-, menneske- og fugleinfluensa, har så langt tatt livet av 68 personer i Mexico. Det er ikke meldt om nye dødsfall i Mexico City siden fredag, men nye tilfeller testes, og myndighetene sier smitten sprer seg raskt. De fleste av de døde er er i alderen 25 til 45 år, ifølge Reuters.

I alt 1004 personer skal være smittet i Mexico og åtte i USA, der alle de smittede er friske igjen.

Nordmenn i Mexico by
Nordmannen Nils Erik Volden, som er bosatt i Mexico by med familien, sier at de holder seg innendørs. Til TV 2 forteller han at skoler, barnehager og universitet holder stengt og at myndighetene har gitt informasjon om at folk må være nøye med å vaske hendene og bruke munnbind.

Har du tips eller befinner du deg i Mexico? Send SMS eller MMS med kodeord «tips» til 1930,

ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Har ikke god nok oversikt
Ekspertene innrømmer at de ennå ikke har full oversikt over situasjonen, som endrer seg raskt.

- På basis av de tilgjengelige bevisene vi har, fra laboratorier, epidemiske og kliniske, kan vi ikke si om det faktisk vil forårsake en pandemi, uttalte WHO-sjefen lørdag.

Krisegruppe gir råd
En krisegruppe av eksperter skal gi WHO-sjefen råd om hvilke tiltak som bør treffes, blant annet om helseorganisasjonen bør endre farenivået, som nå er satt til 3 på en skala fra 1 til 6.

WHO har så langt ikke gått ut med noen konkrete reiseråd, men situasjonen beskrives som alvorlig.

Det er også for tidlig, ifølge WHO, å be medisinprodusentene starte produksjonen av en ny vaksine utledet av det nye viruset.

Folkehelseinstituttet opplyser at de har sendt ut beskjed til alle helseforetak og alle kommuner om hvordan de skal opptre dersom de får inn pasienter som har vært på reise i de rammede områdene og har influensalignende symptomer.

Les også: Spørsmål og svar om svineinfluensa (Folkehelseinstituttet)

Råd til reisende (Folkehelseinstituttet)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot