RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kostet Irak-krigen

Sist oppdatert:
Amerikanske økonomer har regnet på de totale kostnadene for Irak-krigen – summer vi vanligvis bare finner i Donald-blader.

Regningen for Irak-krigen kan komme på over to billioner dollar, det vil si drøye 13 billioner kroner. Eller for å si det med tall: 13.139.600.000.000 norske kroner.

Joseph E. Stiglitz fra Columbia University og Linda Bilmes fra Harvard viser i en studie at amerikanske skattebetalere vil slite med etterdønningene av Irak-krigen i lang tid fremover, skriver Reuters.

De har blant annet regnet inn sykepenger til 16.000 sårede amerikanske soldater. Av disse har 20 prosent alvorlige skader I hjernen eller ryggraden.

Daværende budsjettdirektør Mitch Daniels anslo at krigen ville beløpe seg på mellom 100 og 200 milliarder dollar, det vil si maksimalt 1.313 milliarder kroner (1.300.000.000.000). Dette er omtrent en tiendedel av Stiglitz’ og Bilmes’ anslag.

De legger inn uforutsette kostnader som nedsatt økonomisk vekst, høye utgifter til militære tjenestereiser og kostnader knyttet til behandling av psykiske senskader blant soldatene. Økte oljepriser som er en direkte effekt av konflikten har allerede kostet USA 25 milliarder dollar, 164 milliarder kroner.

En talskvinne for Pentagon sier at krigen i Irak til dags dato har kostet 173 milliarder dollar, det vil si 1.136 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere