*Nettavisen* Nyheter.

Dette mener norske politikere om Trumps ambassadeflytting

Flere titalls drept i blodbad:

President Donald Trumps beslutning om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem har skapt sterke reaksjoner blant palestinere, mens israelere hyller ham for å anerkjenne byen som Israels hovedstad. Foto: Scanpix (fotomontasje)

Flere norske partier ønsker på sikt at Norges ambassade skal ligge i Jerusalem, men stiller tydelige betingelser.

14.05.18 15:58

I fjor kunngjorde USAs president Donald Trump at den amerikanske ambassaden i Israel skal flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, som er en anerkjennelse av Jerusalem som landets hovedstad. Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og har senere annektert området.

Den offisielle ambassadeåpningen skjedde mandag ettermiddag på samme dag som 70-årsmarkeringen for da staten Israel ble proklamert.

Presidentens datter Ivanka Trump var til stede under åpningen. Norge var ikke representert på åpningen, og det var ventet at de fleste EU-ambassadørene ville boikotte åpningen.

Israels Eurovision-seier på lørdag har også gitt nytt brensel til det betente Jerusalem-spørsmålet, ettersom landet etter alle solemerker ønsker å arrangere neste års finale i nettopp Jerusalem.

Den kontroversielle ambassadeflyttingen har allerede forårsaket blodige sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater langs Gazastripen.

På mandag meldte palestinske helsemyndigheter ved 13-tiden at flere titalls palestinere er drept og flere hundre skadd i løpet av dagen av israelske soldater som har åpnet ild mot demonstrantene.

Les mer: Over 40 palestinere drept av israelske skarpskyttere

- Trumps beslutning kan eskalere konflikten

Nettavisen har tatt en ringerunde til de forskjellige partiene som er representert i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Flere av dem ønsker på sikt å gjøre som USA og flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

- KrF ønsker å flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart det lar seg gjøre uten at det er til hinder for fredsprosessen. Det å flytte ambassaden uavhengig av fredsprosessen kan bidra til å øke konflikten mellom partene i Midtøsten. Jeg er redd Trumps beslutning kan eskalere konflikten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som også sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen, til Nettavisen.

Ap: - Uklok beslutning

Arbeiderpartiet mener Norges ambassade bør forbli i Tel Aviv inntil videre.

- Det er bred internasjonal enighet om at Jerusalems status må avgjøres gjennom forhandlinger mellom israelere og palestinere. Flyttingen av ambassaden til Jerusalem er en uklok beslutning fordi den kortslutter forhandlingene mellom de to partene. Jeg frykter at det nå blir enda vanskeligere å finne en framforhandlet løsning på konflikten og få slutt på okkupasjon og voldsbruk. Så lenge Jerusalem-spørsmålet er uløst bør Norges ambassade forbli i Tel Aviv, sier leder i Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), i en uttalelse til Nettavisen.

Venstres Abid Raja, som også sitter i Utenrikskomiteen, mener ambassadeflyttingen svekker muligheten for en fredsprosess.

- Vi i Venstre er veldig kritiske til det fordi vi mener det hverken tjener israelske eller palestinske interesser - og ikke minst fordi det sterkt svekker mulighetene til en fredsprosess, skriver Abid Raja (V) i en SMS til Nettavisen.

SV-leder Audun Lysbakken beskriver Trumps beslutning om ambassadeflytting som farlig.

- Ambassaden kan ikke flyttes dit så lenge okkupasjonen av palestinsk land består. Det betyr at en sånn løsning er helt uakseptabelt så lenge konflikten er uløst og Israel fortsetter å okkupere Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza, sier SV-leder Audun Lysbakken i Utenrikskomiteen til Nettavisen.

- Jeg mener at USAs beslutning er farlig fordi den øker spenningen i Midtøsten i en tid det er det siste regionen trenger. Den er dessuten gal fordi den i praksis anerkjenner den folkerettsstridige okkupasjonen av Øst-Jerusalem, sier Lysbakken.

- Vil avvente norsk ambassadeflytting

Fremskrittspartiet (Frp) er også ett av partiene som ønsker at den norske ambassaden skal ligge i Jerusalem.

«FrP ser med bekymring på økende antisemittisme og vil jobbe for økt samarbeid og samhandel med Israel. FrP mener at den norske ambassaden i Israel skal ligge i landets hovedstad Jerusalem,» lyder Frps Prinsipp- og handlingsprogram.

- Jeg synes i utgangspunktet at Israel har rett til å velge sin egen hovedstad som alle andre land. Det er mitt utgangspunkt. Men jeg vil understreke at det kan ha konsekvenser som kan være uheldige, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen, til Nettavisen.

- Forhandlingene har trukket ut i så lang tid, og det er ingen villighet på palestinsk side til en løsning som er bærekraftig, sier han.

- Synes du Norge også bør gjøre som USA og flytte ambassaden sin til Jerusalem?

- Nei, jeg synes vi skal avvente det. Men jeg ser ikke bort fra at det kan skje i framtiden. USA er tross alt vår næreste allierte, og vi kan ikke opptre i internasjonal politikk uavhengig av hva USA bedriver. Trump kan bli sittende i syv år til, og vi må forholde oss til den presidenten som er der nå. Jeg ser ikke bort fra at det kan skje i en prosess og skape en dynamikk som kan føre til fortgang i fredsprosessen, at de innser at det å trekke ut tiden ikke virker, sier Tybring-Gjedde.

- Den naturlige hovedstaden i Israel

Senterpartiet har ikke programfestet noe i sitt partiprogram om en eventuell anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som sitter i Utenrikskomiteen, mener imidlertid at Jerusalem bør være den naturlige hovedstaden i Israel.

- Jeg må understreke at dette er mitt syn, og mitt syn er at Jerusalem bør være den naturlige hovedstaden i Israel, men ikke uten at det er forhandlet fram en avtale først. Så det USA gjør nå er prematurt, og det vil skape mye uro som er unødvendig. Men at det kan komme på sikt, mener jeg kan være riktig. Det som skjer nå kan ødelegge for den muligheten, sier Navarsete til Nettavisen.

Høyre vil også ha en avtale på plass først.

- Generelt så har vi uttalt tidligere at anerkjennelsen av Jerusalem som hovedstad må inngå i en samlet fredsløsning, sier Michael Tetzschner (H), som sitter i Utenrikskomiteen, til Nettavisen.

Tetzschner henviser videre til Høyres utenriksminister.

- Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide da Trump kunngjorde ambassadeflyttingen i desember i fjor.

Fakta

Fakta om striden om Jerusalem

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag