RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fotograb, YouTube

Dette ranet førte til dødsstraff

Sist oppdatert:
To 20-åringer ble henrettet for å ha ranet en mann for 500-600 kroner. Se video.

(Nettavisen): To unge menn på 20 år, Alireza Mafiha og Mohammad Ali Sarvari, ble tidlig mandag hengt på offentlig sted i Teheran, Iran. 20-åringene ble dømt til døden for å ha begått et ran på åpen gate i den iranske hovedstaden 1. desember.

En video av ranet viser at den ene raneren veiver med en kniv, men ransofferet slipper unna hendelsen i god behold.

De to unge ranerne ble dømt til døden for «å føre krig mot Gud», og bare 35 dager etter ranet ble de hengt fra galgen.

- Jeg vet at det jeg har gjort er galt, men jeg trodde ikke at jeg ville straffes med døden, sa den ene dødsdømte rett før henrettelsen, ifølge Iran Human Rights.

17 minutter i galgen
De døde mennene hang fra en kran i hovedstaden i hele 17 minutter, ifølge det statsstyrte nyhetsbyrået Mehr. Menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer den brutale straffen.

- Ranerne ble arrestert to uker etter ranet, basert på overvåkingsbildene og andre beviser, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Amiry-Moghaddam forteller at regimet har bevisst forsøkt å skape stor oppmerksomhet rundt saken, og at hensikten er å spre frykt.

- Videoen av ranet ble lekket ut på YouTube og sirkulerte rundt på Internett. Den fikk stor oppmerksomhet i Iran. Regimet skapte også mye oppmerksomhet rundt rettssaken til disse to personene, men ingen utenfor Iran trodde at dette ville føre til dødsstraff, sier Amiry-Moghaddam.

«Føre krig mot Gud»
Rettssaken mot de to ranerne ble igangsatt kort tid etter pågripelsen. Påtalemyndigheten la ned påstand om Mohareb, som er «å føre krig mot Gud». Denne forbrytelsen bærer dødsstraff.

De tiltalte mente selv at ranet ikke kunne defineres som Mohareb, som ofte idømmes når personer har begått en «forbrytelse mot staten». Men dommerne var uenig.

- Fangene selv fikk vite om henrettelsen bare én en time før. De ble hentet klokken 05.00 om morgenen, og de fikk fem minutter til å skrive testamentet. Deretter ble de ført til galgen, sier Amiry-Moghaddam.

Ranet 500-600 kroner
Iran Human Rights mener det iranske regimet bevisst henretter unge mennesker for å spre frykt blant den unge befolkningen i Iran.

- Dette er en så grufull maktdemonstrasjon fra regimet side. Det de hadde fått med seg av penger var i underkant av hundre dollar, sier han. Det tilsvarer rundt 500-600 kroner.

Amiry-Moghaddam sier at det som kjennetegner de dødsdømte i Iran, er at de aller fleste er unge menn, som representerer den gruppen regimet frykter aller mest - nemlig dem som kan tenkes og gå ut i gatene for å demonstrere under presidentvalget til sommeren.

- Det som skjer her, mener vi er et klart signal om at landets øverste leder, ayatollah Khamenei, har startet forberedelsene til valget i 2013. Ved forrige valg for fire år siden, så var det omfattende demonstrasjoner i gatene som rystet regimets fundament. Og det vil de ikke oppleve igjen. Så dette er rett og slett en maktdemonstrasjon med hensikt å spre frykt, sier Amiry-Moghaddam.

500 henrettelser
Iran er ett av de landene som henretter flest folk i verden. De dødsdømte har minimal rettssikkerhet og får sjeldent en rettferdig rettssak. Amiry-Moghaddam forteller at det i fjor, basert på tall fra FN, ble henrettet et sted mellom 400 og 500 personer. Og hittil i år har det vært minst 20 henrettelser.

- Bare siden forrige uke har vi hatt flere offentlige hengninger. I begynnelsen av forrige uke ble blant annet en ung mann henrettet på en fotballbane i byen Isfahan i ren Taliban-stil. I samme by var det to som ble pisket offentlig på gaten, og to andre som ble hengt sør for Teheran, sier talsmannen for Iran Human Rights.

Her er overvåkingsbildene fra ranet som førte til dødsstraff for to unge gutter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere