RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette skjedde i Bosnia

Sist oppdatert:
Den mistenkte krigsforbryteren Radovan Karadzic ble arrestert i Serbia mandag 21 juli. Her er forhistorien.

1992:
29. februar-1. mars: Bosnias muslimer og kroater stemmer for bosnisk uavhengighet i en folkeavstemning som serberne boikotter.

6. april: EU anerkjenner Bosnias uavhengighet. Krigen bryter ut, og serberne beleirer hovedstaden Sarajevo under ledelse av Radovan Karadzic. De okkuperer 70 prosent av landet og dreper og forfølger muslimer og kroater for å skape en serbisk republikk.

Mai: FN innfører sanksjoner mot Serbia for deres støtte til serbiske opprørere i Kroatia og Bosnia.

1993:
Januar: Forsøk å fredsforhandlinger mislykkes, og krig bryter ut mellom muslimer og kroater som tidligere har stått sammen mot serberne.

April: Srebrenica, Zepa og Gorazde øst i Bosnia blir utropt som tre «sikre områder» i regi av FN. UNPROFOR (UN Protection Force) utplasserer soldater, og angrep fra den bosnisk serbiske hæren stopper. Men området forblir isolert, og bare noen få humanitære konvoier når fram de neste to årene.

Mars: USA megler fram en avtale som avslutter den muslimsk-kroatiske krigen, og en muslimsk-kroatisk føderasjon blir opprettet.

1995:
Mars: Den bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic gir ordrer om å avskjære Zrebrenica og Zepa fullstendig, og at hjelpekonvoier skal stanses før de når fram til byene.

9. juli: Karadzic gir ordrer om å innta Srebrenica.

11. juli: Under ledelse av General Ratko Mladic inntar bosnisk serbiske soldater den østlige enklaven og det «FN-sikrede» Srebrenica. I løpet av en uke dreper de rundt 8.000 muslimske menn og gutter. FNs krigsforbryterdomstol i Hag tiltaler Karadzic og Mladic for folkemord og beleiringen av Sarajevo.

August: Nato starter luftangrep mot bosnisk serbiske soldater.

21. November: Etter Natos angrep mot de bosniske serberne, inngår den bosnisk muslimske presidenten Alija Izetbegovic, den kroatiske presidenten Franjo Tudjman og den serbiske presidenten Slobodan Milosevic en fredsavtale i Dayton Ohio med amerikansk mekling.

14. desember: De tre lederne signerer Dayton-avtalen i Paris og åpner for en Nato-ledet implementeringsstyrke (IFOR) for gjennomføring av fredsavtalen i Bosnia-Hercegovina.

1996:
Juli: Vesten tvinger Karadzic til å trekke seg som bosnisk serbisk president.

September: De nasjonalistiske partiene vinner det første valget I Bosnia etter krigen og bekrefter med det at Bosnia er etnisk delt.

1997:
Karadzic går i skjul.

2002:
12. februar: Den tidligere jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic stilles for retten tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser I Bosnia, Kroatia og Kosovo.

2003:
Desember: En tidligere militær leder i Nato sier i retten at Milosevic visste at de bosniske serberne planla å massakrere muslimer I Bosnia I 1995.

11. juni: Den bosnisk serbiske regjeringen innrømmer at serbere massakrerte tusenvis av muslimer i Srebrenica på ordre fra Karadzic.

2006:
11. mars: Milosevic blir funnet død i sin fengselscelle i Haag.

2008:
21. juli: Den tidligere bosnisk serbiske presidenten Radovan Karadzic blir arrestert.

Kilde: Reuters

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere