Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjer på Super-tirsdag

Tirsdag kan vi få svaret på hvem som skal inn i tvekamp for å etterfølge George W. Bush. Men hva skjer egentlig på den såkalte Super-tirsdagen?

Tirsdag 5. februar skal demokrater og republikanere i 24 stater nominere sin kandidat til høstens presidentvalg.

Kandidatene som går av med seieren i stater som California, New York og New Jersey kan gi sine rivaler nådestøtet lenge før alle statene er ferdig med i nominasjonsprosessen.

Det fører til en innbitt kamp om delegater, mediedekning og kjendisstøtte. Ingen av kandidatene kan selv være til stede i alle statene, og hundrevis av rådgivere driver nå detaljplanlegging av kandidatenes siste timer før tirsdag.

De siste dagene har Barack Obama drevet valgkamp på steder hvor mediene vil kunne rekke over flere stater samtidig.

Selve valgprosessen er komplisert, og varierer fra stat til stat. Men felles for alle statene er at kampen står om delegatene, som formelt peker ut den vinneren på partienes landsmøter i høst.

Deler delegater
Hos demokratene kjemper Hillary Clinton og Barack Obama om totalt 2084 delegater på Super-tirsdagen. Mens presidentvalget blir avgjort ved at hver stat sender et bestemt antall delegater for vinnerkandidaten, er nominasjonsprosessen langt mer komplisert.

Hos demokratene blir delegatene som regel delt proporsjonalt mellom kandidatene. Foreløpig har Barack Obama sikret seg 34 delegater, Hillary Clinton har 21 mens John Edwards fikk 12 delegater før han trakk seg. Den kandidaten som sikrer seg 2025 delegater på landsbasis, vil bli vinneren.

Systemet gjør at en kandidat kan vinne et flertall av stemmene i en stat, uten å stikke av med alle delegatene. Det skjedde blant annet i New Hampshire, der Hillary tok et viktig comeback etter tapet for Obama i Iowa. Men siden marginene var så små, måtte hun dele antall delegater med Obama til tross for at hun ble utpekt som vinneren.

«Winner takes it all»
På Republikansk side er det John McCain som seiler opp som favoritt etter seieren i Florida, men Mitt Romneys styrke i California gjør at kampen er helt åpen.

Det republikanske valgsystemet er ikke fullt så komplisert, og flere stater gir alle delegatene til vinnerkandidaten. Unntaket er viktige California, der de fleste stemmene til kandidaten som vinner hvert enkelt valgdistrikt.

I New York, der McCain ligger godt an, stikker vinnerkandidaten av med alle stemmene.

Dette kan slå ut til fordel for John McCain som ligger an til å vinne New York, men også kan få delegater i California selv om Mitt Romney vinner. Romney vil derimot ikke få delegater i New York, dersom McCain vinner her.

Det kompliserte valgsystemet gjør at kandidatene nå saumfarer kartet for å finne det beste stedet for å sette inn ressursene nominasjonskampen braker løs.

- Jeg vil tro taktikken nå er ganske detaljert når det gjelder hvor man skal sette inn mest penger i valgkampen, sier Svein Melby, leder for Transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

California er viktig
Men selv om det er antall delegater som til slutt avgjør hvem som vinner nominasjonskampen, gir stemmeflertallet en viktig vind i seilene hos kandidatene. Med unntak av Ron Paul har samtlige kandidater som ikke har vunnet en delstat nå trukket seg, selv om svært få delegater er utpekt.

Det gjør det også viktig å vinne flertallet i store stater som California.

- Det er klart at det å vinne California er fryktelig viktig. Her har Hillary ledet, mens Obama har seilet opp de siste dagene, sier Melby.

Mye vil trolig være avgjort i løpet Super-tirsdagen. Likevel tror Melby at spenningen kan holde seg, dersom ikke Hillary vinner en overlegen seier tirsdag.

- De fleste statene som gjenstår etter tirsdag er stater der Obama har en solid ledelse, sier Melby.

Han tror det vil være langt vanskeligere for Hillary å komme tilbake dersom Obama skulle slå henne i for eksempel California.

Nettavisen følger nominasjonskampen gir deg de ferskeste prognosene og resultatene, helt fram til delegatene er talt opp natt til onsdag.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar