RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Diktatorsønn vant presidentvalg

Diktatorsønnen Martin Torrijos vant søndagens presidentvalg i Panama, med klar margin til landets tidligere president Guillermo Endara.

Selv om bare 11 prosent av stemmene offisielt var talt opp natt til mandag, utpekte den statlige valgkommisjonen likevel den 40 år gamle sosialdemokraten Torrijos som valgets vinner.

Torrijos hadde da sikret seg drøyt 46 prosent av stemmene mens Endara hadde fått under 30 prosent.

Ydmyk vinner
- Takk til valgkommisjonen, takk til det panamanske folk og takk til Gud. Jeg aksepterer med ydmykhet og vi vil regjere med ydmykhet, sa Torrijos i sin seierstale.

Resultatene sammenfaller i stor grad med de siste meningsmålingene før valget, der Torrijos fikk 45 prosent mens Endara fikk 27.

Torrijos er sønn av Panamas tidligere diktator Omar Torrijos, som sørget for at Panama-kanalen i 1999 igjen kom på panamanske hender etter nærmere 90 år med amerikansk kontroll.

Flyulykke

Avtalen om kanalen forhandlet Torrijo fram med USAs president Jimmy Carter i 1977. Fire år senere ble han drept i en mystisk flyulykke.

Omar Torrijos kom til makten etter å ha styrtet president Arnulfo Arias i et militærkupp i 1968, med den begrunnelsen at Arias var i ferd med å inngå en avtale om kanalen som var altfor gunstig for USA.

I september overtar Martin Torrijo presidentstolen fra Arias’ enke, president Mireya Moscoso.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere