RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO/UNIVERSITY OF CALGARY/NICK LONGRICH

«Dinokyllingen» spiste alt

Sist oppdatert:
Den var liten, men glupsk, verdens minste kjøttetende dinosaur.

Tenk deg en sint velociraptor, slik som i «Jurassic Park», men på størrelse med en kylling. Det er hva kanadiske forskere har funnet. De kaller den verdens minste, kjøttetende dinosaur hittil oppdaget i Nord-Amerika, rapporterer nyhetsbyrået AP ifølge Discovery News.

Altetende
Den lille tassen - Hesperonychus kaller paleontologene den - veide ikke mer enn rundt to kilo og var neppe særlig kresen i matveien. Den jaktet og spiste det den klarte å få tak i; insekter, pattedyr, amfibier og kanskje til og med dinosaurunger. Dette ifølge Nicholas Longrich ved University of Calgary.

Det er 75 millioner år siden skapningen levde og åndet i sumpene og skogene i sørlige Alberta.

Vil gjerne finne flere av de små
Det har så langt funnet mange spor etter de store og mellomstore dinosaurene i Nord-Amerika, men ikke de små. Nå har Longrich og hans medarbeidere funnet dyret som fyller denne nisjen.

- Hesperonychus er den minste dinosauren vi kjenner så langt fra Nord-Amerika. Men oppdagelsen understreker bare hvor lite vi faktisk vet, og det åpner muligheten for at det er noen enda mindre der ute som bare venter på bli funnet, sier Longrich til Calgary-universitetets egen nettavis.

Lå i en skuff
Verdens minste dinosaur ble ikke gravd fram nylig. Den har faktisk ligget i en skuff ganske lenge, sammen med fossiler som ble samlet inn for rundt 25 år siden. Det er gjort fossilfunn av lignende skapninger i Kina de siste årene, og disse studiene har gjort det mulig for de kanadiske forskerne å identifisere den nord-amerikanske varianten.

Det er åpenbart gode tider for paleontologer. Mandag meldte Nettavisen om den norskledete utgravingen av monsterøgla Predator X på Svalbard i 2008, et arbeid som nå blir tv-film.

Les også: Gjør T-Rex til en pingle

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere