Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Direkte fra klimatoppmøtet i Paris

SAMLET I PARIS: Statsledere på rekke og rad samlet til gruppebilde på første dag av klimatoppmøtet i Paris mandag. Frankrikes president Francois Hollande (i midten) er vert.
SAMLET I PARIS: Statsledere på rekke og rad samlet til gruppebilde på første dag av klimatoppmøtet i Paris mandag. Frankrikes president Francois Hollande (i midten) er vert. Foto: Jacky Naegelen (Reuters)
Sist oppdatert:
Norge dobler støtten til  FNs grønne klimafond, men det er langt fra nok, mener Miljøpartiet De Grønne.

Til tross for at Norge dobler støtten til FNs grønne klimafond, er bidraget ikke i nærheten av å være stort nok, mener Miljøpartiet de Grønne.

Følg NTBs direktedekning fra klimatoppmøtet og se norske klimaytringer nederst i artikkelen.

Det norske bidraget skal fram mot 2020 økes fra 400 millioner kroner i året til 800 millioner kroner i året, forutsatt at bevaring av skog kommer inn i fondet.

– Dette er bra, men dessverre ikke nærheten av hva som trengs. Det gjenspeiler heller ikke Norges klimaansvar, sier MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Når det søkkrike oljelandet Norge ikke kan avse mer enn 800 millioner kroner i året, er jeg stygt redd for at dette møtes med irriterte skuldertrekk internasjonalt, legger han til.

Les Erna Solbergs blogg: Tilbake til Paris

Historiens største klimamøte ble innledet i Frankrikes hovedstad Paris mandag. Forhåpningen er at verdens land skal bli enige om den første virkelige globale klimaavtalen.

HÅPER PÅ PARIS: Julen er avlyst - på grunn av smeltende nordpol - står det på skiltet til disse klimaaktivistene som var i sving i New York dagen før klimatoppmøtet i Paris.

– Paris må markere det avgjørende vendepunktet. Vi må handle mye raskere og gå mye lenger dersom vi skal unngå en global temperaturøkning på over to grader, uttalte FNs generalsekretære Ban Ki-moon fra talerstolen under åpningen av klimatoppmøtet.

På første dag lanserte USA, Frankrike, India og 17 andre land sine forpliktelser til å doble sine investeringer i forskning på ren energi og utvikling de neste fem årene.

Programmet, som har fått navnet Mission Innovation, ble lansert av USAs president Barack Obama, Frankrikes president François Hollande og Indias statsminister Narendra Modi.

- Erkjenner vårt ansvar

President Barack Obama sa at USA er verdens nest største utslippsnasjon, og at landet erkjenner sitt ansvar for å gjøre noe med problemet.

– Jeg har reist hit personlig på vegne av verdens største økonomi og nest største utslippsnasjon for å si at vi ikke bare erkjenner vårt rolle i å ha laget dette problemet, men vi omfavner vårt ansvar for å gjøre noe med det, sa USAs president i sin tale til klimatoppmøtet.

– Vi har makt til å forandre fremtiden her og nå. Men bare hvis vi tar utfordringen. Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene, og den siste som kan gjøre noe med dem, sier Obama.

Han takket også Paris for å gjennomføre klimatoppmøtet til tross for terrorangrepene 13. november.


I PARIS: Klimaminister Tine Sundtoft og statsminister Erna Solberg på plass i Paris mandag.

Den nåværende avtalen, Kyotoprotokollen, er på papiret en global avtale, men i praksis omfatter den bare EU og andre industriland. Land som USA, Kina og India, som står for en stor andel av verdens utslipp, er ikke med.

Denne gangen er planen at det skal bli annerledes. Rundt 150 stats- og regjeringssjefer vil være i Paris mandag på den første dagen med samtaler.

Før avtalen skal være klar 11. desember, på klimatoppmøtets siste dag, venter tolv dager med forhandlinger i konferanseområdet i Le Bourget nordøst før Paris.

Bill Gates og andre rike gründere skal sammen med verdens ledere sparke i gang klimasamtalene i Paris ved å love milliarder av dollar til investeringer i ren energiteknologi.

På samme tid lanseres et separat, uavhengig initiativ, kalt Breakthrough Energy Coalition, som involverer en gruppe private investorer ledet av Microsoft-grunnlegger Bill Gates. Gruppen vil investere milliarder av dollar for å få mer risikable nye teknologier til markedet.

Andre medlemmer av gruppen er Facebook-sjef Mark Zuckerberg og Amazon-sjef Jeff Bezos. (©NTB)

Les også: Nina Jensen langer ut mot søster Siv


TWITTER: Norske twitter-meldinger om #COP21

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!