RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
JAMES COMEY under torsdagens høring i Senatet.
JAMES COMEY under torsdagens høring i Senatet. Foto: Brendan Smialowski (AFP / NTB scanpix)

- Jeg var redd Trump kom til å lyve

Sist oppdatert:
James Comey forteller hvorfor han lagde et notat etter middagen med president Donald Trump, og hvorfor han senere lekket dette notatet til pressen.

NEW YORK (Nettavisen): Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet torsdag foran Senatets etterretningskomité, som gransker Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget og hvilken rolle president Donald Trump eller hans stab medvirket i dette arbeidet.

«Tror du Trump samarbeidet med Russland», ble Comey blant annet spurt.

- Det er et svar jeg ikke tror jeg bør gi i en åpen høring. Det er et svar jeg tror vi vil få gjennom etterforskningen, sa Comey under høringen.

Comey: - Løgner

Comey fortalte også at han ikke hadde noen problemer med at han ble avskjediget av Trump før han i dagene som fulgte så at Det hvite hus kom med en rekke forskjellige forklaringer. President Trump har selv uttalt at Comey ble sparket på grunn av Russland-etterforskningen.

- Det forvirret meg da jeg så på TV at presidenten sa at han faktisk sparket meg på grunn av Russland-etterforskningen, mens jeg så gjennom media at han privat hadde sagt at det å sparke meg, lettet presset på Russland-granskingen.

- Jeg ble også forvirret av den første forklaringen som kom ut offentlig, at jeg ble sparket på grunn av beslutningene jeg tok under valgåret. Det ga ingen mening, av flere grunner, blant annet så mye tid som hadde gått og så mye som hadde skjedd siden de beslutningene ble tatt.

- Deretter valgte de å vanære meg og enda viktigere FBI ved å si at organisasjonen var i kaos, var dårlig ledet, og at de ansatte hadde mistet tillit til sin leder. Dette var løgner, helt enkelt, oppsummerte Comey.

ENORM INTERESSE: James Comey vitnet foran Senatets etterretningskomité torsdag..

Senator Dianne Feinstein spurte Comey om hva han selv tror er årsaken til at han fikk sparken.

- Jeg vet ikke sikkert. Jeg tar presidenten på hans ord om at det var på grunn av Russland-etterforskningen. Jeg kan ta feil, det kan være han sier noe som ikke er sant, men akkurat nå tar jeg ham på ordet, sa Comey under høringen.

Lekket notatet

Et sentralt tema under torsdagens høring, var middagen som James Comey var på i Det hvite hus 27. januar i år, der Trump ifølge Comey ba om hans lojalitet og spurte om han kunne avslutte etterforskningen av Michael Flynn. Denne middagen fortalte Comey detaljert om i sine innledende bemerkninger, som ble offentliggjort onsdag.

«Presidenten sa «Jeg trenger lojalitet, jeg forventer lojalitet». Jeg rørte meg ikke, sa ingenting, endret ikke ansiktsuttrykk på noen måte i løpet av den pinlige stillheten som fulgte. Vi bare så på hverandre i stillhet. Deretter gikk samtalen videre».

Denne middagen bekymret Comey så mye at han skrev et detaljert notat om hendelsene der, som han opprinnelig valgte å holde utenom offentligheten fordi han ikke ønsket å påvirke FBI-ansatte som arbeidet med etterforskningen. Under høringen fortalte Comey hvorfor han hadde lagd notatet.

- Jeg var ærlig talt bekymret for at han kunne komme til å lyve, sa Comey.

Comey fortalte at han selv hadde bedt en venn om å gi detaljer fra dette notatet til media, og at et av motivene for å gjøre dette, var å medvirke til at etterforskningen ble overlatt til en spesialgransker. Dette ble også resultatet – tidligere FBI-direktør Robert Mueller ble nylig utnevnt som ny leder av FBIs gransking.

Etter at media fikk informasjon om notatet via Comeys venn, postet president Trump en twittermelding om at Comey bør håpe at det ikke finnes opptak av samtalen deres.

- Jeg håper det finnes opptak og gir mitt samtykke til at dette i så fall deles med media, sa Comey.

James Comey ville imidlertid ikke fastslå at president Donald Trump har forsøkt å påvirke eller hindre en FBI-etterforskning og sa i stedet at «det får være opp til andre å vurdere dette».

- Det er Bob Muellers jobb å finne ut av det, konstaterte Comey.

Trumps advokat angriper Comey

Det hvite hus benekter at Trump ba om Comeys lojalitet eller ba ham om å stanse etterforskningen av Flynn.

President Trumps advokat Marc Kasowitz uttalte under et pressetreff torsdag at Trump på ingen måte forsøkte å antyde at Comey skulle legge ned etterforskningen av Michael Flynn.

- Presidenten sa heller aldri til Comey at han trengte lojalitet, hevdet Kasowitz.

Advokaten mener at Comey må etterforskes for å lekke notater fra samtalen med Trump, fordi dette var «uautorisert videreformidling av fortrolige samtaler».

- Mr. Comey har nå endelig bekreftet offentlig det han fortalte privat til Trump. Presidenten er ikke under etterforskning. Comey sa også at det ikke finnes bevis for at en eneste stemme ble endret som følge av russisk innblanding, oppsummerte Kasowitz.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere