Discovery stoppet igjen

Foto: (Foto: AP/Scanpix)

Uvær har stoppet oppskytingen av romferga Discovery for andre dag på rad.

02.07.06 20:41

I går ble oppskytingen stoppet på grunn av tordenvær. Det er ett år siden forrige romferge ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida og nå blir ventida enda lengere. Neste forsøk blir på tirsdag.

Himmelen over Cape Canaveral så mørkere ut enn på lørdag – med tordenskyer på vei inn fra vest. Lynet slo også ned ikke mange kilometer fra utskytningsrampen. Forsinkelsen koster NASA rundt 10 millioner kroner ekstra.

- Når vi ser ut av vinduene i cockpiten, så ser det ikke så bra ut I dag. Men å bli skutt opp 4.juli – uavhengighetsdagen – er en bra dag for oppskyting, sa fartøysjef Steven Lindsey

Det er ikke bare været som har skapt problemer for Discovery - NASA har også hatt problemer med isolasjonsmaterialet. Det var dette som løsnet da romferga Columbia gikk i oppløsning da den gikk inn i atmosfæren. En liknende situasjon oppsto under den forrige oppskytingen i august i fjor. Da ble de løse bitene fjernet før situasjonen ble farlig.

Discovery har også hatt problemer med drivstofftankene, noe som har vært hovedårsaken til den lange pausen i romfergeprogammet. Nå får bakkemannskapene en dags pause før de satser på ny oppskyting på tirsdag. Da er også værprognosene bedre - selv om det er fare for regn.

Det er seks astronauter om bord i Discovery. En av dem er tyske Thomas Reiter fra European Space Agency. Han blir den første europeiske astronauten som skal jobbe på den internasjonale romstasjonen (ISS). Han skal etter planen tilbringe fem måneder på ISS.

Blant gjestene som var ankommet for å se forsøk nummer to, var familiene til astronautene. Men visepresident Dick Cheney var tilbake i Washington etter en kort gjestevisitt på tilskuertribunen på lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag