*Nettavisen* Nyheter.

Disse 128 millionene kan være verdt 700.000

Foto: (Scanpix)

Nå skal det avgjøres om mannen som sponset Michael Owen og revolusjonerte cricketsporten er en gedigen bløff.

19.06.09 11:26

Texas-baserte Sir Allen Stanford, som i flere år har vært rangert blant verdens rikeste, og som i lengre tid har blitt beskyldt av amerikanske myndigheter for å være en svindler av rang ble torsdag kveld, amerikansk tid, arrestert av FBI.

NA24 – din næringslivsavis

Det er ventet at justisdepartementet vil annonsere tiltalen mot Stanford, som mistenkes for å ha svindlet åtte milliarder dollar, i løpet av fredag, ifølge amerikanske medier.

I februar ble den antatte milliardæren og hans håndlangere Laura Pendergest-Holt og James Davis beskyldt av det amerikanske finanstilsynet SEC for å lede en såkalt Ponzi-svindel.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Enorm avkastning
Stanford vokste opp i Mexia i Texas, og startet sin businesskarriere i Waco, der han også tok sin utdannelse. Han slo seg opp innen eiendom i forbindelse med oljeboblen i Texas på 1980-tallet, før han involverte seg i Stanford Financial Group of Companies. Gjennom finansvirksomheten startet han opp Stanford International Bank (SIB) i 1985.

Banken var lenge kjent som en bank som kunne tilby enormt høy avkastning til sine kunder.

Svindelmistankene knyttes blant annet til salg av et spareprodukt som er velkjent og som tilbys av de fleste aktører i markedet, nemlig såkalte Certificats of Deposit (CD).

CD-ene kjennetegnes ved at de har de samme garantiene som vanlige sparekontoer, altså at de er forsikret og så å si 100 prosent sikre, men at kundene ikke har tilgang til pengene i en gitt periode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Cricketkrise
Milliardæren har de siste årene stått bak en videreutvikling av cricketsportens Twenty20-konsept, og har i grunnen revolusjonert cricketsporten på de vestindiske øyer. Konseptet er en form for cricket hvor kampene bare varer i to timer.

Stanford introduserte i 2006 sin egen turnering, Stanford 20/20, som skulle bli avholdt på hans egne bane i Antigua.

I 2008 signerte det engelske cricketforbundet (ECB) en avtale med Stanford om en serie på fem kamper mellom England og et all-står-lag Stanford skulle plukke ut. Han fristet med en pott på nærmere 130 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

The Times har tidligere meldt at jackpoten ble pakket og oppbevart i en pansret bil, men bare tilsynelatende. For skal en tro opplysningene til den britiske avisen, var beløpet i virkeligheten 700.000 kroner.

ECB og forbundet på de vestindiske øyene har sagt opp sine avtaler med Stanford, men det spøker nå for Twenty20-cricketen på øyene.

Femårsavtalen mellom Stanford og ECB skal være verdt 700 millioner kroner, og det kan være vanskelig å erstatte i dagens marked.

Stanford har også sponsorkontrakter med golfspilleren Vijay Singh, og fotballspilleren Michael Owen.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.