*Nettavisen* Nyheter.

Disse artistene opptrer på helgens gratis Nobel-konsert

Det er slutt på Nobelkonserten, som det etter hvert var liten interesse for. I stedet arrangeres en gratiskonsert i borggården på bysiden av rådhuset. Hit kommer folkelige norske artister som DDE, Julie Bergan, Wenche Myhre og Kurt Nilsen. Konsertene begynner klokken 18 på søndag. Foto: Nobels Fredsfest

Artister som DDE, Julie Bergan, Wenche Myhre og Kurt Nilsen opptrer på gratiskonserten Nobels Fredsfest søndag.

Førstkommende mandag tildeles Nobels fredspris til Nadia Murad og Denis Mukwege i Oslo rådhus. Tradisjonen tro skal fredsprisen også i år hedres og hylles med musikalske innslag.

Da den tradisjonelle Nobelkonserten ble avlyst tidligere i år på grunn av dårlig økonomi, ble initiativet til en alternativ, gratis utendørskonsert raskt lansert.

Gratiskonserten har fått navnet Nobels Fredsfest 2018, og skal arrangeres på Fridtjof Nansens plass i borggården bak Oslo rådhus. Det er plass til rundt 12.000 mennesker på stedet.

Dørene åpner kl.16.00 og programmet begynner presis klokken 18.00.

Folkelige artister

Konserten skal ledes av NRKs Kåre Magnus Bergh og Silje Nordnes. Arrangørene har fått på plass en rekke artister:

• Christel Alsos
• Eva Weel Skram
• DDE
• Fargespill
• Freddy Kalas m/Redd barna, BlimE-sangen
• Isak m/Ella Marie, vinner av Stjernekamp 2018
• Kurt Nilsen
• Matoma
• Vamp
• Wenche Myhre
• Amanda Delara

Selv om billettene til arrangementet er gratis, må man registrere seg i appen «Nobels Fredsfest» for å få billetter.

Her får du tak i appen:

· App Store

· Android

· Google Play

NRK viser også konserten på TV samme dag.

Kjemper mot seksualisert vold

Murad og Mukwege får tildelt fredsprisen for deres kamp mot seksualisert vold.

«Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar,» skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Irakiske Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege tildeles Nobels fredspris for 2018. Foto: Bernd Weissbrod Larry Busacca (AFP)

Fredspris for barna

Selve nobeldagen starter med fredsprisfest for vinnerne og norske skolebarn. Etterpå blir det høytidelig prisutdeling med prominente gjester.

Begge fredsprisvinnerne deltar på Redd Barnas fredsprisfest, som arrangeres av tolv elever fra skoler i Oslo. Dette skjer selve nobeldagen, som er mandag 10. desember.

Barna er programledere, presseansvarlige og produsenter og de skal intervjue fredsprisvinnerne fra scenen i Fredssenteret.

Etter fredsprisfesten med barna er det kl. 13 tid for selve fredsprisutdelingen med en høytidelig seremoni i rådhuset i Oslo.

Hit kommer alle de prominente gjestene fra inn- og utland, og seremonien overføres på storskjermer for dem som ikke er så heldige å ha blitt invitert inn.

Samme kvelden er det fakkeltog til ære for prisvinnerne.

Tett program

Det er til sammen 22 arrangementer over åtte dager i hovedstaden under navnet Oslo Peace Days med seminarer, paneldebatter, filmvisninger og konserter.

- Denne byen sitter på noen fantastiske skatter som er viktige for verdensutviklingen. Målet er å gi byens befolkning mer informasjon og eierskap til det som skjer rundt fredsutdelingen, sier direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter.

Det ferskeste tilskuddet på programmet er en fredsvandring som går fra Nobelinstituttet til universitetsbygningen og rådhuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag