Mellomvalget i USA på tirsdag kan sies å være et nederlag for Trump som mistet flertallet i Representantenes hus. Det kan også være en opptur, da flere minoritetskvinner ble valgt inn. To kommer fra den amerikanske urbefolkningen, to har muslimsk bakgrunn, og en ble tidenes yngste politiker i Representantenes hus.

Ilhan Omar er født i Somalia, og har bodd i USA siden 1995. Omar er med på å skape historie ved å være én av de to første kvinnelige, muslimske politikerne som skal inn i Representantenes hus. Hun ble valgt i delstaten Minnesota.

Rashida Tlaib er en amerikansk demokratisk politiker som tidligere har vært lovgiver på delstatsnivå i Michigan flere ganger, men det er første gang hun skal inn i Representantenes hus. Omar og Tlaib blir dermed de to de første muslimske kvinnene som skal sitte i Representantenes hus.

Les også: Trump gjorde det igjen

Første urkvinner i Kongressen

Deb Haaland er en demokratisk politiker fra New Mexico. Haaland har norske aner, med en norsk-amerikansk far. Hun er sammen med Sharice Davids de to første kvinnene fra den amerikanske urbefolkningen som blir med i Representantenes hus.

Sharice Davids, som er fra delstaten Kansas, har tidligere drevet med kampsporten MMA, både som amatør og som profesjonell utøver. Davids er også den første lesbiske urkvinnen som tar plass i Representantenes hus.

Les også: Trump-partiet gjorde det bedre enn forventet

Alexandria Ocasio-Cortez er bare 29 år, og skaper historie ved å bli den yngste politikeren i Representantenes hus, noensinne. Ocasio-Cortez tilhører Det demokratiske partiet, og holder til i New York.

I tillegg til Ocasio Cortez vil Iowa-demokraten Abby Finkenauer, som er ti måneder eldre, bli den nest yngste kvinnen som er valgt inn i Kongressen.

Ilhan Omar valgte å feire seieren på denne måten:

Dette er det amerikanske mellomvalget

Mellomvalget i USA holdes midt mellom to presidentvalg, og skjer altså hvert fjerde år. Den lovgivende forsamlingen i USA er Kongressen, som igjen består av to deler - Senatet og Representantenes hus.

Før valget var det Republikanerne som hadde flertall i begge kongresskamrene, Representantenes hus og Senatet. For å få et flertall i Representantenes hus, måtte demokratene vinne 23 mandater fra republikanerne, noe de klarte. Det er første gang siden 2010 at demokratene har hatt flertall i kammeret. Republikanerne økte derimot flertallet sitt i Senatet.

Et forslag vil først komme til Representantenes hus og må godkjennes med et flertall der, før det går videre til Senatet. Blir forslaget godkjent med et flertall der også, sendes det til presidenten for godkjenning. Nå som Demokratene har et flertall i Representantenes hus, har de en større mulighet for å få gjennom sin egen politikk, og å stanse Republikanernes forslag.

I tillegg kan Demokratene iverksette nye granskninger både av Trumps personlige økonomi og av Russlands rolle før presidentvalget i 2016.

Les også: Donald Trump etter at Demokratene vinner flertall i Representantenes hus: - En enorm suksess

Vanskeligere for Trump

Hverdagen for president Donald Trump har vært lettere de to siste årene enn det vil bli fremover. Lovforslag og bevilgningssaker vil bli stanset eller trenert siden Demokratene har et flertall i Representantenes hus.

Både Demokratene og Republikanerne kan anse valgdagen som en seier, der Demokratene tok over Representantenes hus, mens Republikanerne økte flertallet sitt i Senatet. Tirsdag kveld tvitret Trump at valgkvelden hadde vært en «enorm suksess», og han uttalte allerede før valget at han først og fremst hadde konsentert seg om Senatet.

- Bedre sjanse i 2020

Selv om Trump vil møte større motstand i Kongressen, kan han også forsøke å vende motstanden til en fordel fram mot presidentvalget i 2020.

Når Demokratene har mer makt, blir det også lettere å gi dem skylden for USAs problemer.

- Jeg tror dette resultatet gir Trump en bedre sjanse i presidentvalget i 2020. Trumps valgkampstil baserer seg på splittelse og å ha noen å skylde på og mistenkeliggjøre, sier USA-kjenner Henrik Heldahl til NTB.

Les også: Flokker til Susan B. Anthonys grav på valgdagen

Demokraten Nancy Pelosi, som nå kan få tilbake sin tidligere posisjon som leder av Representantenes hus, sier hun vil forsøke å samarbeide med Trump.

- Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier hun.

Mange eksperter tviler imidlertid sterkt på om dette reelt sett er det USA har i vente.

- Jeg tror vi kommer til å se flere Russland-granskinger. Og granskinger av Trump mer generelt, av hans økonomi og skatt, sier den amerikanske statsviteren Dale Kuehne til nyhetsbyrået TT.

- Mindre makt til Trump

SV-leder Audun Lysbakken mener at resultatet av mellomvalget betyr at president Donald Trump har fått relativt mindre makt. Lederen tror også at valgresultat betyr at flere granskninger mot Trump nå kan komme i gang.

- Valgdeltakelsen gir håp, det er tydelig at Trumps politikk mobiliserer. Jeg er veldig glad for at unge kvinner både har stilt og blitt valgt inn, som Alexandria Ocasio-Cortez som blir den yngste kongresskvinnen i historien, sier Lysbakken til NTB.

Les også: Et uopplyst USA til valgurnene?

Michael Tetzschner i Høyre håper på mer samarbeid i USA. Han peker på at den amerikanske forfatningen er noe annerledes og at de to kamrene – Representantenes hus og Senatet – må være enige i ordlyden på det som til slutt blir lovforslag eller bevilgninger. I andre tokammersystem er det gjerne slik at andrekammeret tar loven slik den er vedtatt i det første kammeret ord for ord, eller sender den tilbake.

- Det betyr at USA har utviklet mekanismer, felleskomiteer, for å blant annet file formuleringer sammen for å bli enige. Dette utløser mye større dynamikk og muligheter for samarbeid også mellom de to kamrene i Kongressen. Jeg tror derfor amerikansk innenrikspolitikk vil utspille seg i samspill mellom Det hvite hus og Kongressen som helhet, men utenrikspolitikken blir kanskje den samme, sier han på Politisk Kvarter på NRK onsdag.