*Nettavisen* Nyheter.

Disse Norwegian-flyene blir innstilt

Et fly fra Norwegian på Sturup flyplass utenfor Malmø. Foto: (Scanpix)

Du må regne med kanselleringer og forsinkelser på grunn av streiken i Norwegian.

02.03.15 10:38

70 piloter i Norwegian gikk ut i streik fra lørdag morgen. Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Klikk på bildet for å forstørre.

Sånn så det ut i sikkerhetskontrollen på Gardermoen mandag morgen kl. 08.30. Foto: Oslo Lufthavn


Så langt er de fleste flyene til Norwegian i rute. Fra Gardermoen er tre avganger kansellert. Det er snakk om avganger til Trondheim ( 16.20) Bergen ( 16.55) og Stavanger (17.15). Enkelte flyvninger fra andre flyplassere r også kansellert.

Her ser du om ditt Norwegian-fly er i rute.

Langrutene mellom Skandinavia/England og USA/Asia går som normalt.

Berørte får beskjed

-Vi har dessverre en del kanselleringer på innenriks i dag. Vi forventer også en del forsinkelser. Sykefraværet er nå tilbake på normalt nivå etter at vi hadde mange akutte tilfeller av sykefravær som gjorde det vanskelig søndag, sier Norwegians pressekontakt, Lasse Sandaker-Nielsen til Nettavisen.

Han forteller at Norwegian gjør alt for at flytrafikken skal gå mest mulig som normalt.

Les også: Blodrød mandag for Norwegian på børsen

Alle passasjerer som blir berørt av streiken, skal ifølge Norwegian få beskjed om dette via sms, så lenge nummeret er registrert hos Norwegian.

Norwegian har også opprettet et eget telefonnummer for berørte passasjerer: +47 21 49 21 49

- Møt opp som normalt, men sjekk nettsidene våre, der finnes oppdatert flyinformasjon hele tiden. Vi har også ekstra bemanning på våre Facebooksider, sier han.

Trappes opp onsdag

Onsdag har Parat varslet en kraftig opptrapping av streiken. Da vil alle Norwegians piloter være i streik.

- Det er fortsatt to dager til onsdag, så jeg tror ikke vi skal spekulere i hvordan onsdagen blir i dag. All vår oppmerksomhet er rettet mot dagens program, vi får komme tilbake til onsdagen senere, sier Sandaker-Nielsen.

Styremøte mandag

Det blir styremøte i Norwegian mandag klokken 11 i forbindelse med den tilspissede konfliktene med pilotene.

Pressekontakt Lasse Sandaker-Nielsen opplyser til NTB at det blir styremøte på Fornebu mandag formiddag.

Søndag kveld omtalte Dagbladet en intern melding Norwegian-pilotenes fagforening, Norwegian Pilot Union (NPU), sendte ut til sine medlemmer. Der fremgår det at pilotene frykter at datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) skal slås konkurs. De streikende pilotene er ansatt i NAN.

NPU-leder Halvor Vatnar vil ikke kommentere overfor Dagbladet hvorvidt de nå stålsetter seg for en konkurs.

I meldingen oppfordres NPU-medlemmene til ikke å skrive under på individuelle avtaler med selskapet.

Nekter ansatte å bruke egenmelding

Norwegian nekter nå sine ansatte å bruke egenmeldinger. Det går fram av en epost det streikerammede flyselskapet har sendt ut til sine ansatte.

I eposten slår selskapet fast at alle som fra i går, søndag 1. mars blir syke, må levere sykmelding allerede fra første fraværsdag, skriver Dagbladet.

Dersom man ikke leverer et slik dokument, vil det regnes som ulovlig fravær og den ansatte vil trekkes i lønn, heter det i eposten.

I tillegg truer Norwegian-ledelsen med «konsekvenser»:

«I tillegg kan dette medføre alvorlige konsekvenser for det videre ansettelsesforholdet», heter det i meldingen.

Norwegians pressekontakt, Lasse Sandaker-Nielsen sier selskapet har rett til å be om sykmelding.

– Norwegian følger folketrygdens bestemmelser, som sier at arbeidsgiver har rett til kreve sykemelding dersom det er rimelig grunn til å anta at fravær ikke skyldes sykdom, sier Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

SAS spår forsinkelser i flytrafikken mandag

SAS-streiken i Danmark vil fortsatt medføre noen forsinkelser i flytrafikken til og fra Norge, opplyser selskapets informasjonssjef. Mandag morgen ble én flyging til den danske hovedstaden kansellert.

Det er planlagt i alt 28 SAS-flyginger til og fra København og Oslo mandag.

– Hittil i dag har vi hatt én kansellert flyging fra Oslo til København. Det må nok regnes med noen forsinkelser utover dagen, men generelt er den norske flytrafikken rammet i begrenset grad, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til NTB mandag morgen.

Flere av SAS' kabinansatte i København streiker for fjerde dag på rad fordi selskapet vil flytte over 100 kabinansatte over i datterselskapet Cimber.

Arbeidsretten i Danmark slo fast at de kabinansatte måtte gjenoppta arbeidet søndag, en ordre som ikke ble fulgt. Johansen sier at det er oversiktlig hvor mange som streiker, fordi det er enkelte kabinansatte som blir oppfordret av sine kolleger til å ikke gå på jobb selv om de ønsker det.

SAS har advart sine streikende kabinansatte om at de risikerer å miste jobben dersom de ikke melder seg til tjeneste innen klokken 12 mandag.

– Jeg tror streiken løser seg i dag, og at flytrafikken vender tilbake til normalt nivå. I mellomtiden beklager jeg ulempene dette har for de reisende, sier Johansen.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.