*Nettavisen* Nyheter.

Disse produktene er «farligere» enn våpen

Foto: Amazon/Scanpix (fotomontasje).

USAs største butikkjede mener åpenbart at Prince-CD-er er «farligere» enn våpenet til massemorderen.

21.12.12 15:31

USA ble rystet da 20 barn og seks voksne ble brutalt drept i en skolemassakre i Newtown, Connecticut forrige fredag. Drapsmannen Adam Lanza (20) brukte et lovlig halvautomatisk angrepsvåpen av type Bushmaster AR-15 i massakren.

USAs største arbeidsgiver og største butikkjede, Wal-Mart, selger fortsatt våpenet Bushmaster AR-15 i 1700 av sine butikker, ifølge The Atlantic Wire.

Stor pågang
Avisen Bloomberg skriver at det har vært stor pågang på halvautomatiske våpen etter massakren, og at Wal-Mart er utsolgt for fem typer halvautomatiske angrepsvåpen i fem delstater. Samtidig har president Barack Obama varslet en innskjerping på våpenloven, som kan innebære et forbud mot salg av såkalte angrepsvåpen.

Wal-Mart selger alt fra truser til våpen i butikkene sine. Men de har strenge retningslinjer på hva de ikke skal selge.

The Huffington Post skriver at Wal-Mart har de siste årene bannlyst en rekke «farlige» varer fra butikkene sine. Dette gjelder alt fra barbiedukker til CD-er med dristig cover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Wikimedia Commons

Bannlyser produkter
Ifølge avisen valgte Wal-Mart å bannlyse Prince-CD-en «Lovesexy» på grunn av coveret der artisten er avbildet naken. Boken til The Daily Show med Jon Stewart er også bannlyst fra forretningene. Årsaken er at boken inneholder et manipulert nakenbilde av en høyesterettsdommer.

Butikkene vil heller ikke selge produkter av artisten Marilyn Manson, gravide barbiedukker eller manneblader som FHM.

Sheryl Crows debutalbum ble angivelig bannlyst på grunn av upassende tekst i en av sangene. Og angrepillen var bannlyst i butikken fra 1999 til 2006, da et søksmål tvang dem til å innføre produktet. Wal-Mart har som policy på ikke å kommentere saker overfor The Huffington Post, og har derfor ikke uttalt seg om saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En reaksjonær kjede
USA-ekspert Ole Moen er ikke overrasket over dobbeltmoralen til Wal-Mart.

- Wal-Mart er i utgangspunktet er en reaksjonær kjede. De er antifagbevegelse og har blitt kritisert for sin fagforeningspolitikk med løsarbeidere uten særlig rettigheter. Det er jo konservativt også, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

- Det er all right at folk bruker motorsag og skjærer av seg hodet, men ser du en pupp, så er det en voldsom skandale.

Puppeglipp
Moen henviser til episoden der artisten Janet Jackson viste fram puppen sin under et direktesendt pauseinnslag i Super bowl (amerikansk fotballfinale). Hendelsen førte til at pauseinnslaget fra da av sendes med flere sekunders forsinkelse.

- Så denne puritanismen er nærmest en folkesykdom, mens derimot når det gjelder vold brukt i forsvar, så er det ikke noen særlige grenser, sier Moen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Varsler ny våpenlov
USAs president Barack Obama kunngjorde onsdag at visepresident Joe Biden skal lede arbeidet med å legge fram politiske forslag til en ny våpenlov, som skal begrense salg av angrepsvåpen.

Arbeidet skal være klart i januar, og Obama påpekte at han ønsket å gjeninnføre et nasjonalt forbud mot salg av halvautomatiske angrepsvåpen (Federal Assault Weapons Ban). Forbudet trådde i kraft i 1994, men ble opphevet i 2004.

Les flere urikssaker fra Nettavisen.

- Et vendepunkt
- Tror du det vil bli vedtatt en lov som vil ha noen reell effekt og som kan avverge den type massakre vi har sett i USA den senere tid, Moen?

- Jeg har sagt tidligere at jeg tror det er veldig liten sjanse for at det skal komme noen lov, men det var før denne massakren. Det er helt klart at dette var et vendepunkt på mange måter. Når man slakter uskyldige fem-seksåringer, så har nok det gjort veldig inntrykk.

- Jeg tror nå at det kan komme en lov, men den vil ikke være noe særlig omfattende. Jeg tror nok forbudet mot angrepsvåpen vil fornyes, men at det ikke blir noe særlig styrking utover det, sier Moen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.