*Nettavisen* Nyheter.

Disse statene avgjør valget

Foto: Morry Gash/Joe Mahoney (Ap)

Ohio, Florida og Virginia er statene verken Barack Obama eller Mitt Romney har råd til å tape.

08.10.12 12:31

- Sterke Obama- og Romney-stater vil ikke flytte på seg. Der er det allerede klart hvem som kommer til å få valgmennene. Det er et knippe såkalte vippestater som vil bli avgjørende for valget. Her kan resultatet gå begge veier, sier forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Mens det fokuseres mye på nasjonale valgmålinger, er det derimot på delstatsnivå det amerikanske presidentvalget avgjøres. Hver delstat har et visst antall valgmenn, og disse velges basert på valgresultatet i den enkelte delstaten.

Obama over 230 valgmenn
Totalt er det 538 valgmenn, og det kreves minst 270 av disse for å vinne valget. Hver delstat har et ulikt antall valgmenn, som er fastsatt for lenge siden. I 48 av 50 delstater praktiseres at den som får flertallet av stemmer, får alle valgmennene.

Som Melby påpeker, er mange av delstatsvalgene avgjort på forhånd, blant dem store delstater som California og New York, som går til Demokratene, og Texas og Georgia, som går til Republikanerne.

Estimater fra store, amerikanske medier, som New York Times og Huffington Post, antyder at Obama allerede er sikret godt over 230 valgmannsstemmer, mens Romney har liker under 200 sikre.

Ohio, Virginia og Florida avgjørende
Men det er i de usikre statene valgseieren må sikres. De tre viktigste er Ohio (18 valgmenn), Virginia (13 valgmenn) og Florida (29 valgmenn). Ingen av kandidatene ønsker å tape disse statene. Særlig for Romney er det essensielt å få med seg disse valgmennene, siden han har færre sikre valgmenn enn Obama.

- Det er disse, samt muligens noen få andre stater, som kommer til å avgjøre hvem som vinner. Det ser man også helt klart i valgkampstrategiene til begge partier. Valgkampreklame og kandidatbesøk fokuseres på vippestatene, forklarer Melbye.

Det er godt nytt for Obama. Siste ukes meningsmålinger viser nemlig at presidenten har overtaket i de usikre statene.

Ifølge Huffington Post leder Obama for øyeblikket med seks prosentpoeng margin i Ohio. Delstaten blir av mange omtalt som delstaten som må vinnes hvis man skal gå seirende ut av valget. Delstaten har stemt på vinneren av valget 25 av 27 ganger siden 1904. George W. Bush vant Ohio både i 2000 og 2004, mens Obama vant i 2008.

I Virginia har Obama fire prosentpoeng ledelse ifølge samme avis. Også her vant Obama i 2008, mens Bush hadde marginene på sin side de to foregående valgene.

Ifølge en måling mandag har Obama ett fattig prosentpoeng ledelse i Florida, der det også ble seier for Demokratene i 2008, etter at Republikanerne hadde sikret delstaten ved de forrige valgene, skriver Politico.

- Tøft for Romney
- Kan Romney snu dette?

- Det er små marginer, og de nasjonale meningsmålingene viser at de to ligger jevnt der. I tillegg er Obamas ledelse i de viktigste vippestatene relativt knapp. Det betyr at ting kan endre seg de siste fem-seks ukene inn mot valget, men han har en tøff jobb foran seg om han skal klare å snu dette til sin fordel.

Det amerikanske presidentvalget finner sted tirsdag 6. november.

Clinton i 2016?
Mens Obama og Romney kjemper for å bli president nå, går fremdeles spekulasjonene høylytt på om Hillary Clinton vil være aktuell for Demokratenes presidentkandidat om fire år. Clinton tapte for nettopp Obama i primærvalget til Demokratene i 2008, men ble tatt inn i varmen av Obama, som utnevnte henne til utenriksminister.

Om Clinton vurderer å stille er foreløpig en godt bevart hemmelighet. Ektemann Bill Clinton svarte svært kryptisk da han ble spurt om dette i et intervju på TV-kanalen CBS sitt program «Face the Nation» søndag, skriver Reuters.

- Jeg har ingen verdens anelse om hva hun kommer til å gjøre, sa han.

Det eneste som er sikkert, er at hun vil ta en pause fra politikken uavhengig av om Obama vinner valget eller ikke.

- Hun har lyst til å ta fri en periode, få summet seg litt. Skrive en bok, sa herr Clinton.

Hillary Clinton er stadig rangert som den mest populære personen i Obama-regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.