Gå til sidens hovedinnhold

Disse tennene er verd 1,5 millioner dollar.

Seks afrikanske land har slått seg sammen i kampen mot elfenbeinshandelen, og gjort store beslag i løpet av operasjonens tre måneder. Men beslaget utgjør en halv promille av det svarte markedet.

GÅ RETT TIL DYERESIDEN

Etter en tre måneder lang operasjon mot smuglere og krypskyttere har politi, viltvoktere og tollere beslaglagt 1700 kg elfenben, det melder AP .

I tillegg er skinn fra krokodiller, leoparder og slanger funnet, og 65 personer er arrestert.

De seks afrikanske landene Burundi, Etipopia, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda har samarbeidet om operasjonen, sier sjef for Interpol i Østafrika Awad Dahia til AP.

Prisen på elfenben var 850 dollar kiloen i 2007, noe som betyr at beslaget er verd ca. 1,5 millioner dollar. Handel med elfenben ble totalforbudt i 1989, siden det har bestandene økt. I Kenya er elefantbestanden mer en doblet, til 35 000 dyr.

Les også: Gravid-gym for Panang

Les også: For et utrolig vennskap!

Ulovlig jakt

De siste årene har prisen på elfenben

steget dramatisk

, fra 100 dollar kiloet i 1990 til 850 dollar per kilo i 2007. Ulovlig jakt har økt med ca. 45% de siste årene, ifølge

Wikipedia.

I 2006 ble omtrent 23000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere på grunn av støttennene, skriver Spiegelonline. En støttann veier ca. 90kg, noe som gir 4140 tonn elfenbein.

Med en pris på 850 dollar per kilo, blir det svarte markedet verd over 3.5 milliarder dollar i året hvis man tar utgangspunkt i tallene fra 2006 og 2007.

Det betyr at operasjonen mot elfenbeinsmugling stoppet under en halv promille av det samlede volumet.

Les også: Religiøs masseslakt i gang

Les også: GPS-seler lager atlas

Til Japan
Elfenbein er statussymbol i mange land i Asia. Et utskåret elfenbein kan koste opp til 130 000 dollar i Tokyo, skriver Spiegelonline, mens en krypskytter i Chad kan få ca. 400 dollar for en støttann.

Når ufaglært arbeider i Kenya tjener en til fem dollar om dagen, er det lett å forstå hvilke mekanismer som driver handelen med elfenben.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar