Gå til sidens hovedinnhold

Disse vil slå Bush

Foreløpig er det hele elleve kandidater som vil prøve å utfordre George W. Bush i neste års amerikanske presidentvalg. Her kan du møte kandidatene.

Carol Moseley Braun

Braun er den eneste svarte amerikanske kvinnen som har vært i det amerikanske senatet. Hun ble valgt inn første gang i 1992, men tapte når hun stilte til gjenvalg i 1998. Etter tapet var hun ambassadør for USA i New Zealand i to år. Hun er fra Illinois, og er skilt med en sønn. Under sin kampanje i 1992 ble hun beskyldt for å være noe løssluppen med penger, men fikk aldri noen bot (hun brukte blant annet 480.000 kroner på diverse utgifter med sitt kredittkort). Ingen tror at Braun har noen som helst sjanse til å slå Bush, ei heller bli nominert til kandidat for det demokratiske partiet. Selv mener hun at hennes to store kampsaker er utdanning og helse.

Wesley Clark

General Clark har akkurat vitnet mot Milosevic i rettsaken mot den tidligere diktatoren, på bakgrunn av at han var øverstkommandere for Nato under krigen mot Serbia. Han har tidligere vært i Vietnam, deltatt i Gulfkrigen og var ekspert for CNN i krigsspørsmål før han valgte å satse på å bli valgt som president. Han var en sterk motstander av krigen i Irak og er utvilsomt en kandidat som har mer tyngde internasjonalt enn nasjonalt. Clark har i intervjuer med Rolling Stone uttrykt at han vil kjempe for miljøet og mot sosial ulikhet om han blir valgt. Clark er en av de sterkeste demokratiske kandidatene.

Howard Dean

Dean er den første «internett-kandidaten» USA har sett. Store deler av hans kampanje er ført gjennom dagbøker på nett og sterkt utbygde nettsider. Hans sterke engasjement har ført til at han er den foreløpige favoritten til å bli nominert som demokratenes kandidat. Dean er lege, og var guvernør i Vermont fra 1991 til 2003. Dean er svært liberal og mener han er en «demokrat som ikke er redd for å være en demokrat».

James Edwards

Edwards er en advokat fra North Carolina og har vært senator siden han ble valgt i 1998. Han er svært veltalende og var en av de som kjempet hardest for Clinton i kampanjen mot ham. Ambisiøsiteten og det faktum at han var regnet som en mulig visepresidentkandidat for Al Gore tilsier at man ikke skal se bort ifra at Edwards er en outsider.

Dick Gephardt

Gephardt prøver å bli demokratisk presidentkandidat for andre gang. Han var leder for det demokratiske partiet i kongressen mellom 1994 og 2002, og er en sterk forkjemper for helse og sosialsaker. Gephardts største problem er at han ikke akkurat har noen stor utstråling og ikke er flink til å få med seg folk, mens han styrke er at han er en svært god politiker.

John Kerry

John Kerry har vært senator siden 1984 for Masschuttes, og er en vietnamveteran. Der vant han tre «Purple Hearts». Kerry er en av de rikeste kandidatene til det demokratiske partiet, og hans formue er på over 5 millarder norske kroner. I 1991 var Kerry mot Gulfkrigen, men han stemte for krigen i Irak.

Dennis Kucinich

Kucinich kalles en gammeldags demokrat, og er svært populistisk. Han jobber hardt for et nytt sosialt system i USA, og mener USA skal trekke seg ut av Nafta og fjerne anti-terrorlovene som USA innførte etter angrepet 11.september 2001. I tillegg mener han at USA bør opprette et «Department of Peace» som skal jobbe for fred i hele verden.

Joe Lieberman

Visepresidentkandidaten til Al Gore prøver også på å vinne nominasjonen for demokratene. Han er kjent for å være en sterk kritiker av sexskandalen rundt Clinton, og mange mener han var en av grunnene til at Al Gore ikke klarte å vinne valget mot Bush, så det spørs om han kan gjøre det bedre alene.

Al Sharpton

Al har en likhet med Kjell Magne, og det er at begge er prester. Han jobber sterkt for de svartes sak i USA, og prøvde i 1994 å bli senator og tapte - tre år senere tapte han valget som borgermester i New York. Ingen regner med at han kommer til å vinne nominasjonen i det demokratiske partiet.

Og, Ralph Nader - mannen bak de grønne, sier han kan vurdere å stille hvis demokratene ikke får en miljømann som kandidat...

Hvem blir det?

Foreløpig leder Howard Dean de fleste meningsmålinger. Den siste målingen gjort i New Hampshire, som har det første nominasjonsvalget, leder han med 45 prosent mot John Kerrys 13 prosent. Like bak kommer Wesley Clark med 11 prosent.

De siste målingene fra CBS viser at ser man på landet samlet har Howard Dean 23 prosent oppslutning, mens Wesley Clark og Joe Liberman har 10 prosent hver. Målinger fra NBC og Wall Street Journal viser noe av det samme.

Begge disse målingene er kun gjort mot registrerte demokratiske velgere.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot