RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse vil styre Frankrike

Sist oppdatert:
Ved midnatt tar den franske valgkampen slutt. Allerede søndag går første valgomgang. Men 13 prosent av velgerne vet fortsatt ikke hvem de skal stemme på. Se video.

Jacques Chirac:
Har sittet på den franske presidentstolen de siste 12 årene. Støttet av en solid majoritet i parlamentet gjennom partiet UMP, har Chirac oppnådd nesten alle sine politiske mål. Men korrupsjonsskandalene, problemene knyttet til det franske EU-medlemskapet og opprørene forårsaket av integreringsvansker har slitt Chiracs perioden. Han forsøker å gi stafettpinnen til Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy (52): beinhard og utrettelig
Defineres som direkte og nyskapende, men med fiendtlige holdninger mot innvandrere. «Sarko» har vært i det politiske sirkuset i 22 år, og er i dag kun noen skritt unna presidentstolen. Han er sønn av en ungarsk innvandrer og en gresk jødisk kvinne, og vokste opp i Paris. Sarkozy står for et «rolig brudd» i partiet UMP (venstre), som han prøver å bevege mot høyresiden av den politiske skalaen. Velartikulert og sjarmerende taler, Sarkozys sterkeste side er den republikanske tradisjonen UMP sitter på.

LES MER: TV 2-korrespondent Elin Sørsdahl følger valget

1977: Medlem av byrådet i Neuilly-sur-Seine
1983-2002: Ordfører i Neuilly-sur-Seine
1992: Generalsekretær i partiet RPR
1993: Ansvarlig for nasjonalbudsjettet for Édouard Balladur.
1995: Støtter Balladur under valgkampen, som vinnes av Chirac.
2002: Innenriksministeren for Jean-Pierre Raffarin
2004: Blir leder i UMP, stiftet av Chirac
2007: Valgt presidentkandidat for UMP

Ségolène Royal (53): media-prinsessen
En sosialist som fort ble oppmerksom på at det å være pen ikke skader en politisk karriere. Elsket av media, Royale blir ofte beskyldt av sine motstandere for å være overfladisk og opptatt av avisforsidene. «Sego» er datter av en oberstløytnant, og ble valgt som parlamentsrepresentant 35 år gammel, noe uvanlig i fransk politikk. Kjemper med stor eleganse mot de argeste konservative holdningene i den franske politikken. Hun vil skape et «delaktig demokrati», og står for polemiske forslag som gratis angrepille på videregående skoler.

1982-1988: Regjeringsrådgiver for helse, miljø og ungdoms-temaer
1988: Parlamentsrepresentant for Deus-Sévres
1995: Sosialistisk ordførerkandidat i Niort
2004: President (ordfører) i Poitou-Charentes
2006: Valgt til presidentkandidat for PS

François Bayrou (55): en liberal outsider
Sentrumskandidaten Bayrou skaper uro hos det to mer etablerte kandidatene Sarkozy og Royale med sitt forslag om en «borgelig revolusjon», som bryter med den tradisjonelle tenkingen venstre-høyre. Bayrou er mest kjent for å ha gitt en ørefik til en mindreårig lommetyv under valgkampen i 2002. Han har en bred politisk karriere og mye erfaring etter å ha jobbet for blant annet Valéry Giscard d'Estaing, Édouard Balladur og Alai Juppé. François Bayrou prøver å friste de ubestemte velgerne med å forsvare de tradisjonelle verdiene til den franske republikken, som for eksempel skillet mellom stat og kirke.

1986: Valgt som representant for UDF (sentrum)
1993-1997: Utdanningsministeren for Édouard Balladur og Alai Juppé.
1994: Valgt som president i CDS, opphavet til partiet UDF.
1998: President i UDF
1999-2002: Representant i EU-parlamentet

Jean-Marie Le Pen (79): det ekstreme spøkelset
Denne mannen ryster selve grunnlaget til den franske republikken: frihet, likhet og brorskap. Nasjonalistisk og åpent ekskluderende, Le Pen vil skape et Frankrike for franskmennene, som etter hans syn lider stort sett på grunn av innvandrerne. Le Pen er aggressiv og populistisk i sin tale, og lover jobb, bolig og sosialstøtte til sine landsmenn. Han har bakgrunn i den franske hæren, og har blitt beskyldt for å ha torturert krigsfanger i Algerie. Han står for å kaste mange innvandrere ut av Frankrike og gjenopprette dødsstraffen. Har en lang politisk karriere.

1956: Blir det yngste parlmentsmedlemmet i Frankrikes historie.
1972: Stifter partiet FN.
1985: Representant i EU-parlamentet.
2002: Blir med på andre runden av presidentvalget.

Se video:Le Pen klar for valget

Olivier Besancenot (32): kommunist-revolusjonært parti
Selvplassert på den ekstreme venstresiden. Vil slette alle spor av det liberale EU i Frankrike og gi oppholdstillatelse til alle innvandrerne. Fikk 4,2 prosent i valget i 2002.

Marie-George Buffet (57): kommunistpartiet
Har vært ungdoms- og Idrettsminister. Er en byråkrat med god erfaring i offentlig forvaltning, men karakteriseres for sine antiliberale holdninger.

José Bové (53): antiglobalisering
En kjent bonde og antiglobaliseringsaktivist. Huskes blant annet for sitt angrep mot en McDonald's-butikk. Står for en større stat med store monopol-armer. Vil melde Frankrike ut av Nato og slette gjelda de fattige landene har til Frakrike.

Arlette Laguiller (67): arbeiderbevegelsen
Venstrekandidat som vil kjempe mot kapitalismen, men ikke mot liberalismen, ifølge hennes ord. Laguillers program baserer seg på å forsterke økonomien og skape arbeidsplasser og boliger. Fikk 5,7 prosent av stemmene i 2002-valget.

Phillippe de Villiers (58): bevegelsen for Frankrike
Vicomte Villers står på høyresiden, men ikke like langt som Le Pen. Jobbet i Kulturdepartementet for Jacques Chirac. Har moderate nasjonalistiske holdninger, vil også kaste ut mange innvandrere og står sterkt i mot homoseksualitet. Ønsker en sterkere fransk-preget stat.

Frédéric Nihous (39): tradisjon og natur
Stammer fra «De grønne» i Frankrike. Står for å fremme og frigjøre jakt og fiske over hele landet. Nihous er en jaktentusiast og miljøbevist politiker som ikke vil omgås med byråkrater. Ønsker ikke Tyrkia inn i EU. Hans program satser hovedsakelig for en utvidelse av landsbrukspolitikken.

Dominique Voynet (48): de andre grønne
Miljøbevisst stortingsrepresentant som står for en «økologisk politikk» i Frankrike. Vil jobbe for lavere CO2-utslipp og redusering av atomkraft. Ønsker å gi oppholdstillatelse til de fleste innvandrere, fremme nye tiltak mot kvinnemishandling og skape en million nye boliger.

Gérard Schivardi (50): arbeiderpartiet
Bygningsarbeider i full jobb og ordfører i den lille vestliggende byen Mailhac. Vil melde Frankrike ut av EU. Schivardi var tidligere medlem av det sosialistiske partiet. Han vil gi mer frihet og makt til fylkene og forbedre tjenestene de offentlige instanser gir den franske befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere