RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt for spionasje, skiftet kjønn i fengsel, nå vil Chelsea bli senator

SKIFTET KJØNN: Bradley Manning ble pågrepet i 2010, anklaget for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks. Han skiftet kjønn i fengselet og ble Chelsea Manning.
SKIFTET KJØNN: Bradley Manning ble pågrepet i 2010, anklaget for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks. Han skiftet kjønn i fengselet og ble Chelsea Manning. Foto: Saul Loeb/Eric Baradat (AFP/Balestramedia)
Sist oppdatert:
Chelsea Manning, den amerikanske soldaten som i 2013 ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket topphemmelige dokumenter, vil nå prøve seg i politikken.

30-åringen, som tidligere het Bradley og var mann, ble pågrepet i 2010 etter å ha lekket 700.000 sider hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Dokumentene inneholdt blant annet opplysninger om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og en amerikansk militærdomstol dømte Manning til 35 års fengsel.

I fengselet skiftet Manning identitet til kvinne og tok navnet Chelsea, og i januar i fjor ble hun benådet av avtroppende president Barack Obama.

Nå vil Manning bli politiker og håper å kunne kjempe om Marylands plass i Senatet.

Mannings sjanser regnes imidlertid som små, ettersom delstaten i dag representeres av demokraten Ben Cardin, som søker gjenvalg. Han satt i Representantenes hus i Kongressen i hele ti perioder, før han ble valgt inn i Senatet i 2007.

Selv om mange ser på Manning som en helt, ser trolig vel så mange amerikanere på henne som en forræder. President Obama høstet derfor sterk kritikk fra flere hold da han benådet Manning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere