RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dnb NOR frykter handelskrig med Kerry

Sist oppdatert:
DnB NOR Markets tror John Kerry vil stå for en mer proteksjonistisk politikk fra USA dersom han blir valgt, og frykter handelskrig.

I en fersk kommentar peker DnB NOR Markets på at mange i finansmiljøet tror John Kerry, hvis han blir valgt, vil stå for en mer proteksjonistisk linje i handelspolitikken enn den George W. Bush har holdt.

- Det er en generell oppfatning at de uttalelsene som er kommet fra Kerry har gått i den retningen, sier senioranalytiker John Tørklep i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Tørklep tror hovedfokus for en skjerpet amerikansk handelspolitikk ikke primært vil være mot Europa, men mot Asia. Han påpeker for eksempel at mange i finansmarkedet ikke tror Kerry – i motsetning til Bush – stilletiende vil akseptere at den japanske sentralbanken går inn for å svekke yenkursen mot dollar, for å lette situasjonen for japanske eksportbedrifter, som da blir mer konkurransedyktige.

Han peker også på at det er en vanlig oppfatning at Kerry vil stå hardere på for en liberalisering av valutakurspolitikken i Kina, noe som ventes å bety en sterkere kinesisk valuta. I tillegg vil Kerry granske kinesiske overtredelse av arbeidsrettigheter.

- Det er derfor mange som stiller likhetstegn mellom Kerry og handelskrig. Og kanskje ikke uten grunn, da han i valgkampanjen har lovet å styrke handelsavtalene for å beskytte amerikanske arbeidere, mener Tørklep.

Han peker også på at Kerry vil foreta en 120 dagers kritisk gjennomgang av alle handelsavtalene, samtidig som han vil at man ved offentlige innkjøp skal ta utgangspunkt i «kjøp amerikansk» .

Tørklep sier til TV 2 Nettavisen at han tviler på at det blir store utslag i finansmarkedene på kort sikt, siden markedene har hatt god tid til å fordøye muligheten for en Kerry-seier, og hva han står for. Utslagene vil heller komme hvis man ser at Kerry etter en eventuell seier følger opp ordene med handlinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere