RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Over 25 land deltar i søket etter Boeing 777-flyet som forsvant forrige lørdag med 239 personer om bord. Bildet viser Malaysias statsminister Najib Razak (til høyre) og samferdselsminister Hishammuddin Hussein under en pressekonferanse lørdag.
Over 25 land deltar i søket etter Boeing 777-flyet som forsvant forrige lørdag med 239 personer om bord. Bildet viser Malaysias statsminister Najib Razak (til høyre) og samferdselsminister Hishammuddin Hussein under en pressekonferanse lørdag. Foto: Damir Sagolj (/ Reuters / NTB scanpix)

Dobler innsatsen i jakten på flymysterium

Sist oppdatert:
Både flygere, kabinansatte, bakkepersonell og passasjerer etterforskes i jakten på et svar på hvordan og hvorfor det malaysiske flyet forsvant forrige lørdag.

Hele 25 land er nå med i letingen. Det eneste etterforskerne er sikre på, er at flyet har forsvunnet som resultat av en villet handling. Men hvordan dette har skjedd og hva som har vært motivet, er fortsatt et like ubesvart spørsmål. Og fortsatt er det ingen spor av vrakrester.

De to flygerne har de siste dagene kommet i fokus, blant annet på grunn av at flyets kommunikasjonssystem ble slått av før flyet endret rute. Det er antatt at flyet kan ha fortsatt å være i luften i så mye som sju timer etter at radarkontakten ble brutt.

Ba ikke om å fly sammen

Søndag kom det fram at de to flygerne på det savnede Malaysia Airlines-flyet som forsvant på vei til Beijing, ikke hadde bedt om å fly sammen.

Det opplyste Malaysias samferdselsminister Hishammuddin Hussein på en pressekonferanse søndag formiddag. Hussein sa også at antall land som er involvert i leteaksjonen, har økt fra 14 til 25.

Politiet i Malaysia gjennomsøkte lørdag hjemmet til styrmannen på det savnede flyet. Også flykapteinens hjem ble lørdag undersøkt av politiet etter at statsminister Najib Razak kunngjorde at det nå er besetningen og passasjerene på flyet som er i etterforskernes søkelys.

Dette er fordi alt nå tyder på at bevisste handlinger ligger bak forsvinningen.

Men venner og kjente av kaptein Zaharie Shah sier at 53-åringen ikke har kunnet stå bak en slik handling.

Fakta: Fakta om det savnede Malaysia Airlines-flyet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Fredag 7. mars klokka 17.41 norsk tid tok Malaysia Airlines MH370 av fra Kuala Lumpur.

* Det var 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord.

* Flyet skulle etter planen lande i Kinas hovedstad Beijing klokka 23.30 norsk tid.

* Det antas at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje, at flyet endret kurs og fortsatte å fly i inntil sju timer.

* Ingen rester av flyet er til nå funnet.

* I alt 25 land deltar i letingen og etterforskningen.

* Etterforskerne rettet i helgen søkelyset mot flyets to piloter, men det har ikke framkommet noe som styrker mistanken mot dem.

* Det var fint vær i området, og det ble ikke oppfanget noe nødsignal.

* Vietnamesiske luftfartsmyndigheter opplyser at flyet aldri meldte sin ankomst til vietnamesisk luftrom, noe det etter planen skulle gjort klokka 18.21. (©NTB)


Ønsker mer satellittinformasjon

Flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det forsvant forrige lørdag.

Kommunikasjonsutstyret om bord i Malaysia Airlines-flyet ble slått av da flyet var like ved Malaysias østkyst, ifølge Razak. Flyet snudde deretter vestover og forsvant ut av Sør-Kina-havet.

– Malaysia har bedt en rekke land, deriblant USA, Kina og Frankrike om ytterligere satellittinformasjon om flyet, opplyste malaysisk politi på søndagens pressekonferanse.

– Terrorcelle

En teori om at en malaysisk terrorcelle står bak forsvinningen av det savnede flyet blir nå etterforsket, ifølge avisa Sunday Telegraph. Bakgrunnen er opplysninger den terrordømte briten Saajid Badat har gitt under flere rettssaker, senest forrige uke i en rettssak i New York mot svigersønnen til Osama bin-Laden.

Ifølge Badat planla en islamistisk terrorcelle i Malaysia å gjennomføre et lignende angrep som 11. september-angrepene mot USA, skriver avisa. Han hevder cellen besto av fire eller fem personer, og at en av dem var pilot.

Skobombe

Cellen skulle ta i bruk en skobombe under aksjonen, og Badat hevder han ga en av dem en slik bombe under et opphold i Afghanistan.

Han hevder hjernen bak den malaysiske cellens planer var Khalid Sheik Mohammed, som planla 11. september-angrepene.

Badat ble selv i 2005 dømt til 13 års fengsel for å ha lagt planer om å sprenge et passasjerfly mens det var i lufta. Han sto i ledtog med den såkalte skobomberen, Richard Reid, som forsøkte å sprenge et fly i lufta i desember 2001.

Innstiller leting

India innstilte søndag letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines etter en forespørsel fra malaysiske myndigheter.

Bakgrunnen er at Malaysia nå gjennomgår hvordan leteaksjonen skal fortsette.

– Det er mer en pause. De malaysiske myndighetene holder på med å vurdere situasjonen. De ser på om det skal gjøres endringer i søkeområdet, sier en talsmann for den indiske marinen. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere