Gå til sidens hovedinnhold

Døde etter flukten

Den tunge båtreisen med «Hual transporter» ble for mye for den svenske kvinnen.

Kort tid etter ankomsten til Kypros, døde en 84 år gammel svensk kvinne. Dermed har evakuering av vestlige fra Libanon krevd sitt første offer, skriver svenske Aftonbladet.

Utmattet
Cirka 1100 mennesker ble tirsdag kveld og natt evakuert ut fra Beirut av den norske lastebåten «Hual transporter». For de fleste gikk det bra, men for den 84 år gamle svenske kvinnen ble det hele for slitsomt. Bare noen få timer etter hun kom i land på Kypros, døde hun av utmattelse.

- Allerede da hun gikk om bord i Beirut var hun utrolig redd. Hun orket rett og slett ikke stå på sine egne ben, og fikk stort sett ligge under hele overfarten, sier datteren til kvinnen til Aftonbladet.

Store påkjenninger
Før båtturen hadde ikke kvinnen opplevd noen helseproblemer, men da krigshandlingene startet for ni dager siden, ble alt forandret.

- De siste dagene har hun vært nedstemt, og nærmest apatisk. Det begynte da hennes barn og barnebarn ble sittende fast i Sør-Libanon. De er fortsatt der, og kommer seg ikke bort, sier datteren.

Fikk ikke mat
Datteren mener de røffe forholdene om bord på «Hual transporter» spilte inn på morens død. Hun og moren fikk ingen mat om bord, og moren måtte ligge på en madrass av papp og flytevester. I tillegg ble de søkk våte av vannet som skylte over dekk.

Kvinnens skrøpelige helsetilstand gjorde at personellet som tok mot flyktningen bestemte seg for å få kvinnen hjem til Sverige så fort som mulig. Men hun kom bare til flyplassen. Der segnet hun om, og legepersonell kunne lite gjøre.

- Det var helt bedrøvelig. Med fasiten i hånden kan man trygt si at vi helle skulle blitt i Beirut, sier datteren.

Nordmenn ut med svensk båt
Torsdag morgen kom også nyheten om at cirka 60 nordmenn blir evakuert av et svensk skip.

- I dag setter vi inn det største chartede fartøyet vi har tilgjengelig, sier Jan Janonius i det svenske utenriksdepartementet til Kanal 24.

Båten har plass til 1600 passasjerer. Det er svært mange utlendinger som evakueres sjøveien fra den libanesiske hovedstaden, og den svenske båten ligger nå i kø utenfor Beirut og venter på kaiplass.

- 400 svensker skal reise med denne båten og et sekstitalls nordmenn, sier Janonius.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt