*Nettavisen* Nyheter.

Døde fordi han holdt for lang tale

Foto: Portrett av Moore og Ward.

William Henry Harrison innehar rekorden for det korteste presidentskapet i USA.

William Henry Harrison ble tatt i ed som USAs niende president i mars 1841. Han holdt tidenes lengste tale, og ifølge mange kanskje tidenes dårligste tale.

Det tok ham nesten to timer å lese opp talen på 8500 ord.

- Han skulle bevise hvor belært han var, sier professor i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Døde etter 31 dager
Harrison hadde verken tatt på seg hatt, hansker eller frakk da han holdt innsettelsestalen en kjølige marsdag i Washington D.C. Det førte til at han pådro seg lungebetennelse og døde bare 31 dager senere.

- Han satte rekorden med det korteste presidentskapet, og kona rakk ikke engang å flytte inn i Det hvite hus, sier Moen.

- Det som jo er viktig i den sammenhengen, er at det var vanlig å holde lange taler på den tiden. Abraham Lincoln holdt derimot en ganske kort tale i 1861 og satte modellen for ettertiden. Han var jo en mester med ord, men han var fåmælt, sier Moen.

Minneverdig tale
Når Barack Obama holder sin tale i dag, blir den neppe lang og kjedelig. Moen tror det blir en kortfattet, men minneverdig tale.

- Det er nok over på noen ganske få minutter. Det skal være signaturtalen som skal definere hans presidentskap. Det man husker er jo disse frasene som fra Kennedy:«Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country».

- Obama kommer nok til å nevne de fem områdene hvor han skal slå til, som er å gjenopplive økonomien, ende krigen i Irak, skaffe sykeforsikring for alle, beskytte Amerika og fornye amerikansk lederskap. Men det blir ingen lang smørbrødliste. Det gjør man ved talen for rikets tilstand, sier Moen.

John F. Kennedy og Abraham Lincoln sine innsettelsestaler har gått ned i historiebøkene som de mest minneverdige talene. Moen tror Obamas tale kan komme på samme nivå.

- Man skal ikke se bort fra det. Jeg må si at jeg er imponert over talene til Obama. Selv om han har holdt mange taler, så er det variasjoner igjen. Han har lært mye av Martin Luther King og har mye av dekadansen i setningene hans. Han har nok skrevet talen selv og det er nok ikke mye ordskum. Det er nok skåret til beinet og er substansielt, sier Moen.

2,5 millioner besøkende
Det er ventet om lag 2,5 millioner besøkende til Washington D.C. under innsettelsen, men kun en tidel har fått billetter til å overvære selve innsettelsesseremonien.

Amerikanske myndigheter sier de ikke har mottatt noen konkret trussel mot Obama, men de har tatt alle forbehold og omgjort Washington til en festning. Rundt 42.000 sikkerhetspersoner er mobilisert i forbindelse med den tre dager lange innsettelsesfesten.

Sikkerhetstiltakene rundt amerikanske presidenter forandret seg dramatisk med drapet på John F. Kennedy i Dallas i 1963. Kennedy var den siste presidenten som ikke sto bak et skuddsikkert glass under innsettelsesseremonien.

Kilder: BBC, Bloomberg, New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.