*Nettavisen* Nyheter.

Dødelig syklon traff Australia

Foto: (Reuters)

Minst to personer mistet livet da en syklon traff nordvestkysten av Australia fredag.

09.03.07 22:56

Piskende regn og kraftig vind raste inn over Pilbara-regionen nordvest i Australia. Syklonen George rev opp trær med roten og flerret takene av flere hus, melder AP. Minst tre byer var uten både strøm og telefon.

BBC og Reuters melder at minst to er døde i syklonens herjingen, men AP og EBU oppgir dødstallet til minst tre.

Tre døde
Flere isolerte gruvesamfunn i den jernrike Pilbara-regionen ble særlig hardt rammet.

Sør for byen Port Hedland ble flere hytter i en leir blåst i fillebiter. En kvinne mistet livet og minst 20 kom til skade, sier politiets talsmann i regionen, Iam Hasleby. Arbeiderne i leiren jobbet med en jernbanelinje for gruveselskapet Fortescue Metals Group i området.

Ytterligere en person omkom på en ranch i nærheten.

- Syklonen har gjort stor skade på flere småsamfunn nord i delstaten og den føderale regjeringen er klar til å hjelpe, sa statsminister John Howard fredag. Han tilbød også direkte pengestøtte til ofrenes familier.

Ifølge ubekreftede rapporter skal til sammen tre personer ha mistet livet i uværet. Innbyggerne i området har nå fått beskjed om å holde seg innendørs så lenge stormen raser.

Innesperret
Politiinspektør Phil Clews i byen Karratha sier det er kommet meldinger om folk som skal sitte innesperret i kollapsede bygninger.

- Vi har mange skadde, noen alvorlig, sier han til AP.

Uværet svekket seg fredag ettermiddag, men var en periode så kraftig at det hindret redningsarbeidere fra å ta seg fram til de skadde.

- Da redningsteamet kom frem, startet evakueringen av de skadde, sier Julian Tapp, en talsmann for Fortescue Metals Group.

Vanlig
Syklonen førte med seg vinder på 280 km/t da den feide over nordvestkysten ved 22-tiden torsdag kveld, lokal tid. Det rammede området ligger 1650 kilometer nord for delstatshovedstaden Perth.

Sykloner er det samme som tyfoner i Asia og orkaner i den vestlige hemisfæren. Tropiske stormer av denne typen er vanlig lands nordvestkysten av Australia i perioden november til april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.