Gå til sidens hovedinnhold

Dødsamøbe spiser hjernen din

Den finner veien gjennom nesen og spiser opp hjernecellene dine.

En hjerne-spisende amøbe har hittil drept seks mennesker. Nå advarer amerikansk helse- og smitteekspert mot varmt ferskvann, melder Sky News. Tre av de drepte var bosatt i Florida, to i Texas og en i Arizona.

Spiser hjernen din
Den mikroskopiske morderen kalles Naegleria Fowleri og trives best i varmt eller temperert ferskvann. Amøben går inn i kroppen via nesen og spiser seg mett på menneskehjerne.

Ifølge Michael Beach fra Centres For Disease Control and Prevention (CDC) er angrep av denne typen mikroskopiske skapninger svært sjeldne. Allikevel mener han at tilfellene må følges nøye opp.

Han presiserer at det er svært uvanlig med så mange tilfeller på så kort tid, men at den globale oppvarmingen trolig kommer til å gjøre at vi får se langt flere slike tilfeller i fremtiden.

Trives i varmt vann
Ifølge CDCs statistikker har amøben drept 23 mennesker i USA i tidsrommet mellom 1995 og 2004. I snitt dreier det seg dermed om 2,5 tilfeller årlig. Årets seks tilfeller av amøbedød er derfor en drastisk oppgang fra tidligere år.

CDC kjenner totalt til et par hundre tilfeller av dødsamøben siden den ble oppdaget i Australia på 1960-tallet. Selv om amøben trives best i varmen, mener Beach at alle bør være forsiktige.

- Amøben kan leve nær sagt overalt bare temperaturen og klimaet er riktig. Det kan være i svømmebassenger, innsjøer, varme kilder eller sumpområder. Jo varmere vannet er, jo bedre trives amøben, sier Beach.

Han advarer både mot å rote rundt på bunnen i grunt vann og mot å få møkkete vann opp i nesa. Skal du være på den sikre siden, kan det i tillegg være lurt å ikke bade i varme innsjøer og møkkete bassenger.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg