*Nettavisen* Nyheter.

Dødsdømt skotte får ny rettssak

Skotske Kenny Richey har sittet 18 år på dødscellen i Ohio for drapet på to år gamle Cynthia Collins.

01.07.05 08:28

Beslutningen om å innvilge Kenny Richey – som sitter på dødscelle i USA – en ny rettssak, kan endelig gi ham mulighet til å renvaske seg, skriver nettnyhetstjenesten Ananova.

Richey skal nå, for annen gang, stå tiltalt for drapet på to år gamle Cynthia Collins, som døde i en husbrann i Ohio for nøyaktig 19 år siden.

Skuffede tilhengere
Tilhengere, deriblant flere folkevalgte i Storbritannia, uttrykte torsdag skuffelse over at Richey ikke ble frifunnet, etter at blant andre Sky News har gravd frem flere nye elementer i saken.

Likevel er samtlige glade på den dødsdømte skottens vegne; for at 41-åringen nå kan få det han alltid har ønsket seg, nemlig en rettferdig rettergang.

Glad kjæreste
- En gjenopptagelse er det Kenny har villet ha alle disse årene, og det vi har kjempet for, sier Richys forlovede, Karen Torley, ifølge Ananova.

- Nå kan Kenny endelig få sin dag i retten. Det handlet aldri om bare å få ham løslatt – frihet alene er ikke nok, sier Torley

Forkastet opprinnelig dom
En ankedomstol satte i januar i år Richeys dødsdom til side, etter at det hadde blitt lagt frem bevis for at det hadde blitt gjort flere alvorlige feil under rettergangen.

Påtalemyndigheten anket, men i april ble det klart at kjennelsen fra ankedomstolen blir stående: Staten Ohio fikk 90 dager på seg til å stille Richey for retten på ny eller løslate mannen.

Krever fortgang
Fylkesadvokat i Putnam i Ohio, Gary Lammers, sier i en presseuttalelse at han har gått gjennom alle bevisene i saken, rådført seg med etterforskerne og snakket med personer som vitnet for 19 år siden

Amnesty International ga torsadag uttrykk for stor skuffelse over beslutningen om å stille Kenny Richey for retten på ny, og ba om at en rettferdig rettssak må starte umiddelbart.

Parlamentsrepresentanten Alistair Carmichael fra valgdistriktet Orkney og Shetland – som har frontet kampanjen for å Richey i nasjonalforsamlingen – oppfordret den britiske regjeringen til å gjøre alt den kan for å bistå Richey i ukene som kommer.

Koblet fra brannvarsleren
Kenny Richeys motiv for å sette fyr på huset hvor to år gamle Cynthia Collins lå og sov sommeren 1986, skal være at han ønsket å drepe sin ekskjæreste, barnet mor.

Det som virket så skjerpende at skotten ble idømt dødsstraff, var at retten fant det bevist at han før ildspåsettelsen hadde koblet fra røykvarsleren.

Tv-kanalen Sky News har imidlertid skaffet til veie opplysninger som tilsier at moren selv hadde koblet fra varsleren en tid i forveien. Dessuten mener flere branneksperter at bevisene som retten mente viste at brannen var påsatt, i virkeligheten viser det motsatte.

Fikk hodet barbert
Kenny Richey har i løpet av tiden på dødscellen i Ohio måttet forsone seg med døden flere ganger.

Det har blitt satt datoer for henrettelse flere ganger, før datoene har blitt utsatt – ofte kort tid før sannhetens øyeblikk.

Ifølge Sky News, fikk han på et tidspunkt hodet barbert som forberedelse til å så bli satt i den elektriske stolen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.