*Nettavisen* Nyheter.

«Dødsengelen» drepte nonner

Foto: MARCOS BRINDICCI (Reuters)

Mens dissidenter ble dopet ned og kastet ut av fly over Atlanterhavet.

27.10.11 12:31

Den tidligere argentinske marineoffiseren Alfredo Astiz (59) har blitt fengslet på livstid for forbrytelser mot menneskeheten under Argentinas militærstyre i tidsperioden 1976 til 1983.

Han ble dømt til livstid i en domstol i Argentina onsdag denne uken.

Tortur og drap
Astiz, som fikk tilnavnet «Den blonde dødsengelen», er dømt for tortur, drap og forsvinninger.

Astiz arrangerte bortføringene og drapene på blant annet to franske nonner, en journalist og tre av grunnleggerne av menneskerettighetsorganisasjonen Mothers of the Plaza de Mayo.

59-åringen er tidligere dømt in absentia i Frankrike for drapene på de to franske nonnene.

Elleve andre tidligere militær- og polititjenestemenn ble også idømt livstid i fengsel.

- Et drapssenter
Samtlige arbeidet ved Marineskolen i Buenos Aires, også kalt Esma. Skolen omtales som det største draps- og tortursenteret i Argentina under den såkalte Den skitne krigen. Av 5000 fanger som ble sendt til Esma, var det 90 prosent som aldri ble sluppet ut igjen i live.

Noen av fangene ble henrettet av en eksekusjonspelotong, mens andre igjen ble dopet ned og kastet ut av fly over Atlanterhavet - mens de ennå var i live.

Over 70 mennesker som overlevde fangeoppholdet i Esma, har vitnet i den 22 måneder lange rettssaken i Argentina. Aktivister hevder militærjuntaen i Argentina sto bak drapene eller forsvinningene til 30.000 dissidenter.

- Ville redde Argentina
Astiz har i sitt forsvar sagt at han forsøkte å redde Argentina fra venstreorienterte terrorister. Han har anklaget president Cristina Fernandez for å oppmuntre til urettferdig og urettmessig straffeforfølgelse for egen politisk gevinst. Det var hennes avdøde ektemann og tidligere president Nestor Kirchner som tok initiativet til å rettsforfølge forbryterne fra Den skitne krigen.

- Denne regjeringen nøler ikke med å søke hevn mot oss som bekjempet terrorisme, har Astiz tidligere uttalt.

Kilder: BBC, The Guardian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.