*Nettavisen* Nyheter.

Dødstallet er steget til 769 i pilegrimstragedien i Mina

Medlemmer av det saudiarabiske sivilforsvaret arbeider for å hjelpe ofre etter at det oppsto panikk i folkemengden under pilegrimsferden hajj i byen Mina utenfor Mekka torsdag. Foto: Handout

Dødstallet etter ulykken utenfor Mekka torsdag er steget til 769, opplyser saudiarabiske myndigheter. Store sikkerhetsstyrker var på plass ved avslutningen av pilegrimsferden hajj lørdag.

26.09.15 22:44

Saudi-Arabias helseminister Khaled al-Falih kunngjorde det nye dødstallet. Han opplyste også at tallet på skadde etter at det oppsto panikk under et ritual i byen Mina torsdag, var på 934.

Så langt har ikke myndighetene i Saudi-Arabia kunngjort hvilke land de døde kom fra, men arbeidet med å identifisere ofrene fortsetter.

Utenlandske myndigheter har så langt bekreftet rundt 250 dødsfall blant egne borgere.

Panikk

Tragedien skjedde torsdag formiddag rundt 5 kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, da titusenvis av pilegrimer trengte seg sammen under et ritual hvor det kastes småstein på søyler som symboliserer djevelen.

Det oppsto panikk i trengselen, og i folkehavet ble hundrevis av mennesker trampet i hjel. Ulykken er den alvorligste under den årlige pilegrimsferden på 25 år.

Flere titalls redningsarbeidere var lørdag på plass på ett av nivåene på brua der pilegrimene kaster stein på søylene. Det var her hundretusenvis trengte seg sammen da ulykken skjedde. På nettverket av veier som leder fram til stedet, var enda flere sikkerhetsfolk på plass.

Saudi-Arabias innenriksdepartement sier 100.000 politifolk er satt inn for å sørge for sikkerheten under hajj.

Kritikk

Blant pilegrimene legger mange skylden på politiets veisperringer og dårlig håndtering av menneskemengdene.

– Folk prøvde å komme seg framover for å komme i sikkerhet, men politiet ropte «gå tilbake, gå tilbake», sier Abbas Tijani fra Nigeria, en av dem som ble skadd i trengselen torsdag.

– Alle prøvde å overleve. Folk tråkket på hverandre, sier han fra sykehussenga.

Særlig Iran har rettet skarp kritikk mot erkerivalen Saudi-Arabia etter ulykken. Iranske myndigheter sier at det er minst 136 iranere blant de døde, og 344 skal være savnet.

– Dette er ikke bare inkompetanse, men en forbrytelse, sier Irans riksadvokat Ebrahim Raeisi, som krever at Saudi-Arabia stiller de ansvarlige for retten.

Krever etterforskning

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier Saudi-Arabia «dessverre ikke har samarbeidet godt nok» så langt, og Irans president Hassan Rouhani krevde lørdag en etterforskning fra talerstolen i FNs hovedforsamling.

Ulykken torsdag er den andre som rammet pilegrimene i Mekka i år – noen dager tidligere kollapset en stor kran ved Stormoskeen, som omkranser den hellige Kaba-steinen. 109 mennesker omkom, blant dem mange pilegrimer.

Til tross for tragediene strømmet fortsatt de troende inn i Mina lørdag for å kaste stein på søylene en tredje gang. Årets hajj samlet rundt to millioner mennesker. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.