Gå til sidens hovedinnhold

Dødstallet etter uroen i Sør-Afrika har steget til 212

Minst 212 personer har mistet livet i uro og opptøyer i Sør-Afrika, opplyser et medlem av landets regjering.

Regjeringsmedlem Khumbudzo Ntshavheni fortalte på en pressekonferanse fredag at de fleste av de nye dødsfallene har skjedd i KwaZulu-Natal-provinsen, men at situasjonen «gradvis var på vei tilbake til normalen».

I løpet av natten ble det rapportert om 1.488 hendelser i provinsen.

Uroen i Sør-Afrika ble utløst av fengslingen av tidligere president Jacob Zuma, som i forrige uke startet soningen av en 15 måneder lang dom for ikke å ha samarbeidet i en korrupsjonsetterforskning.

Plyndring

Kjøpesentre og lagre har blitt plyndret i Johannesburg og provinsen KwaZulu-Natal. Det har rammet forsyningskjedene og ført til frykt for mangel på mat og drivstoff. Situasjonen har også rammet økonomien i landet hardt.

– Det er helt tydelig at alle disse hendelsene med uro og plyndring ble startet med vilje, det var folk som planla og koordinerte det, hevdet Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa på et besøk til KwaZulu-Natal-provinsen fredag.

–Vi har identifisert et stort antall av dem, og vi vil ikke la anarki og kaos få utspille seg i landet vårt uten videre.

Flere arrestert

Sør-Afrika er fra før i dyp økonomisk krise, blant annet som følge av koronapandemien som har rammet landet hardt. Arbeidsløsheten er skyhøy, særlig blant unge.

Soldater er satt inn for å få kontroll over situasjonen.

Ifølge offisielle tall har totalt 2.203 personer blitt arrestert så langt for ulike lovbrudd, inkludert tyveri.