*Nettavisen* Nyheter.

Dødsvær i USA og Europa

Over 65 personer er omkommet, og president Bush har erklært unntakstilstand. Både USA og Europa er rammet av kraftig uvær.

18.01.07 23:39

Totalt 65 personer har mistet livet etter at stormen feide innover USA forrige fredag.

Knust av trær
Nå har også europeerne fått kjenne vær-gudenes vrede, og i Storbritannia har fire personer blitt drept.

49 år gamle Richard Heard døde momentant da et tre falt over bilen hans i Shropshire, mens en annen mann ble drept av et fallende tre i Berkshire. I tillegg døde en lastebilsjåfør da han kjørte av veien og veltet i den kraftige vinden. Et annet sted i England ble en kvinne knust til døde da en vegg ble kastet over henne.

Skip sank
Fredag sank et britisk container-skip i Den engelske kanal. Alle de 26 personene om bord rakk å forlate skipet i nødbåter før det forsvant under vann.

Også i Tyskland og Frankrike herjer stormen. Fredag raste en vind med en styrke på over 120 kilometer i timen gjennom Tyskland, melder BBC. Stormen har ført til at en rekke fly er blitt innstilt.

Uværet ventes å nå Berlin torsdag kveld, og rundt 40.000 frivillige står klare til å rykke ut når det kommer meldinger om skader.

Tysklands nasjonale togselskap, Deutsche Bahn, har redusert maksimumsfarten på alle tog til 200 kilometer i timen, noe som er 100 kilometer i timen saktere enn normalfart.

Skyhøye bølger
Bølgene utenfor Tyskland er nå ni meter høye, og lavtliggende områder i nordlige deler av landet forbereder seg på flom.

Verst har det likevel gått utover USA, hvor hele 65 personer har dødd etter at stormen kom sist fredag - de fleste i vær-relaterte vei-ulykker.

I det populære feriestrøket Malibu i California har det falt snø, noe som er ekstremt sjelden, og temperaturene er rekordlave. Det har også gått stormvarsel til Georgia og Carolina, stater som tidligere ikke har vært rammet av uværet.

Unntakstilstand
Minst én av Californias hovedveier, som knytter Los Angeles med storbyen Sacramento, er stengt. Guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand i hele 10 provinser, hvor sitrusavlingene har blitt alvorlig skadet. Så mye som tre-firedeler av avlingene har blitt vasket bort, og blomster, grønnsaker og andre frukter er også rammet.

Også den sørlige staten Texas sliter med været. En rekke skoler og veier er stengt, og flere hundre flygninger er kansellert fra Dallas, San Antonio, Austin og Houston.

Is-stormer, hvor regn faller i så lave temperaturer at det fryser – slo ut strømmen for en halv million mennesker i USA tidligere denne uken. Det hardest rammede området er Missouri, hvor frossent regn har etterlatt seg høye lag med is på bakken, og i Oklahoma, hvor flere tusen mennesker fortsatt er uten strøm. President George W. Bush har erkært unntakstilstand i begge delstatene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag