Dødt løp etter kort og intensiv valgkamp i Danmark

VALGKAMP: Statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne og utfordrer Lars Løkke Rasmussen fra Venstre i full sving med valgkamp. Torsdag går danskene til valgurnene.

VALGKAMP: Statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne og utfordrer Lars Løkke Rasmussen fra Venstre i full sving med valgkamp. Torsdag går danskene til valgurnene. Foto: (Socialdemokraterne/Venstre)

To dager før valget i Danmark er det helt umulig å si om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som statsminister eller om Lars Løkke Rasmussen overtar.

OSLO (Nettavisen) - Det har vært en kort og intensiv valgkamp, og det blir veldig spennende å se hvem som vinner. Akkurat nå ser det helt jevnt ut.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, er en av flere nordmenn som følger det danske valget med stor interesse. Torsdag - på selve valgdagen - drar hun til København for å se om statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne - Arbeiderpartiets søsterparti - drar seieren i land, eller om det er Lars Løkke Rasmussen fra Venstre som trekker det lengste strået.

- Jeg håper jo å kunne feire seieren sammen med Socialdemokraterne, sier Stenseng til Nettavisen.

Hun sier mange av temaene i den danske valgkampen er godt kjent fra den politiske debatten her hjemme; vekst og velferd, helse og eldreomsorg, innvandring og skatter.

Dødt løp

Det er fortsatt dødt løp mellom regjeringspartiene og opposisjonen i Danmark, to døgn før danskene går til urnene, melder NTB.

Ifølge en meningsmåling Wilke har utført for Jyllands-Posten ligger Socialdemokraterne og De radikale, sammen med støttepartiene SF og Enhedslisten an til å få 50,1 prosent av stemmene.

De borgerlige partiene ligger ifølge målingen an til å få 49,9 prosent av stemmene, og det er derfor helt umulig å si om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som satsminister, eller om Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen får overta.

Ritzau Index, som er en sammenstilling av de siste 15 meningsmålingene, viser at de borgerlige partiene har 51,2 prosent av velgerne i ryggen, mens de to regjeringspartiene Socialdemokraterne og Radikale Venstre, samt deres støttepartier, får 48,8 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL DANMARK: Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, drar til Danmark for å følge det danske valget i innspurten. Foto: (Arbeiderpartiet)

Demper forventningene

Socialdemokraterne presenterte søndag sin plan for økonomien under overskriften "En god økonomi kommer ikke av seg selv". Her demper de forventningene til fremtidens velferdstilbud i Danmark, skriver Jyllands-Posten, som peker på at partiet legger opp til en lavere vekst i offentlig forbruk i årene 2020 til 2025 enn det det danske finansdepartementet har lagt til grunn, noe som har fått støttespillerne i Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti til å murre.

Der Socialdemokraterne snakker om 0,6 prosent, legger Finansminesteriet opp til 1,1 prosent vekst.

Socialdemokraterne: Mer til velferd

Socialdemokraterne peker på at Danmark hadde mistet 100.000 private arbeidsplasser og at mange virksomheter la ned da de overtok i 2011, men at Danmark i dag er tilbake på sporet og at krisen er tilbakelagt. Budskapet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Borydon på en pressekonferanse søndag var stø kurs videre. Flere skal i arbeid og velferden skal utvikles med satsing på helse, eldre, barn og trygghet.

Partiet lover å investere rundt tre milliarder mer i velferd hvert år hvis de får beholde makten. De advarer mot det de kaller Lars Løkkes "eksperimenter" med nullvekst og "tvilsomme" skattelettelser.

Venstre: Skattekutt og stønadstak

Også Venstre holder velferdsfanen høyt i valgkampen. "Stem på et parti som tør å prioritere velferden", er et av partiets slagord. Partiet vil senke bunnskatten og sette et tak på hvor mye trygdeytelser man kan motta. "Vi skal ha flere dansker i arbeid og færre på overføringene", sier partiet.

Partiet sier de vil investere 16 milliarder kroner mer i helse- og eldreomsorg og at ytelsene til flyktninger skal ned.

Mindre til hver i eldreomsorgen

Danske kommuner brukte i 2014 mer penger på eldreomsorg enn de gjorde i 2008, men antallet eldre har økt enda mer. Det betyr mindre penger per hode i eldreomsorgen, skriver Jyllands-Posten.

Danmarks Radio har sett på kommunenes pengebruk per innbygger over 65 år og funnet ut av dette tallet er 5.245 kroner lavere i 2014 enn 2008. Årets tall vitner så langt om at tendensen fortsetter. Det har fått Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til å rase:

- Danmarks Radios avsløring viser jo med all tydelighet at vi hadde rett da vi den gang advarte om at pengene risikerer å bli borte i et stort hull der de ikke fører til noen forbedring av forholden for den enkelte i eldreomsorgen. Det var nettopp derfor vi gikk inn for å sikre den enkelte konkrete rettigheter, sier hun.

I Ringkøbing-Skjern kommune ble det nylig varslet at hjemmetjenesten heretter bare skal skifte sengetøy og vaske gulv hos de eldre én gang i måneden. Det sparer de én million kroner på. Enhedslisten kaller forslaget uanstendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.