*Nettavisen* Nyheter.

Dolly-forskerne dropper kloning

Foto: Scanpix/AFP

Forskerne som skapte lammet Dolly går bort fra kloning av menneskelige embryoer.

18.11.07 04:07

Professor Ian Wilmut ved Universitetet i Edinburgh mener en ny metode utviklet i Japan har mer for seg i stamcelleforskningen enn kloning av menneskelige embryoer.

Fra hudrester
Den nye metoden går ut på å skape stamceller fra hudrester. De kan erstatte menneskelige embryoer, melder BBC .

Antiabortgrupper som har vært motstandere av å bruke celler fra menneskelige embryoer er positivt innstilt til den nye metoden, men Wilmut sier det ikke er etiske hensyn som ligger bak.

Stamceller blir sett på som kroppens mest fleksible celler og kroppens byggesteiner. Den nye teknikken utviklet av professor Shinya Yamanaka ved Universitetet i Kyoto i Japan gjør det mulig å genetisk modifisere voksne celler, slik at de blir nesten like fleksible som stamceller.

Større potensial
- Det arbeidet som er beskrevet i Japan, der man bruker en teknikk for å endre celler fra en pasient direkte til stamceller uten å lage et embryo, har langt store potensial, sier Wilmut.

- Dette er riktignok bare gjort på mus, men da vi vurderte valget mellom å fortsette med kloning eller å kopiere arbeidet i Japan, besluttet vi å kopiere arbeidet I Japan.

Wilmut skapte overskrifter over hele verden da han og en gruppe andre forskere i 1997 klonet sauen Dolly, verdens første pattedyr som ble skapt fra en voksen celle.

Kontroversiell metode
Ifølge nettstedet forskning.no har stamceller evnen til å produsere alle typer nye celler i kroppen. Forskning på slike celler kan bidra til å finne behandlingsmetider for sykdommer som Alzheimers, slag og Parkinsons.

Stamceller hentet fra embryo, det vil si befruktede egg. Dette har gjort metoden kontroversiell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.