Innvandringsspørsmålet har vært en viktig og sentral sak for Brexit-tilhengerne, spesielt arbeidsinnvandringen fra EU-land. Eksperter utelukker ikke at flere innvandringsfiendtlige og EU-skeptiske høyrepopulistiske partier i Europa vil nå få vind i seilene.

EU-ekspert Erik Oddvar Eriksen sier det allerede er sterke, innvandringsfiendtlige krefter i flere europeiske land som nå vil kreve EU-folkeavstemning etter Brexit-seieren.

- Du har Marine Le Pen (Nasjonal Front) i Frankrike og Geert Wilders (Frihetspartiet) i Nederland, men du har også Alternativ for Tyskland (AfD). Men i Tyskland kan man ikke ha folkeavstemning. De har ikke lov til det fordi det er nedfelt i grunnloven, sier professor og leder for ARENA (Senter for Europaforskning ved UiO), Erik Oddvar Eriksen, til Nettavisen.

- Andre land som også kunne tenkes å begynne å tenke på folkeavstemning, er land som Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn. De kan samle seg mot flyktninger, sier han.

Eriksen trekker også fram Finland og Østerrike som mulige nasjoner hvor det kan vokse fram et krav om folkeavstemminger.

- Men dette avhenger også av hva de sittende, seriøse lederne sier og gjør. Kanskje de tenker at: nå som vi er kvitt denne bremseklossen som Storbritannia har vært, må vi gå videre med denne ideen om et forent, solidarisk og integrert Europa, sier Eriksen.

- Spørsmålet er om det kan komme et framstøt.

Les også: - En seier for alle som står opp om morgenen

Åpen for ny skotsk folkeavstemning
Førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon, har fredag ettermiddag uttalt at det er høyst sannsynlig med en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

Den britiske forskeren Gary Love tror Skottland kan komme til å trekke seg ut av Storbritannia som følge av Brexit.

- Et viktig spørsmål er om dette vil føre til en splittelse av den britiske unionen. Hvis det blir en dominoeffekt med folkeavstemminger i flere EU-land, kan David Cameron og Storbritannia få skylden for det, sier NTNU-forskeren Gary Love til Nettavisen.

Han er førsteamanuensis i moderne britisk historie ved institutt for språk og litteratur NTNU.

I Skottland var det ingen valgkretser som hadde en majoritet av Brexit-tilhengere. Det sies at Skottland heller vil være medlem av EU enn av Storbritannia.

Love tror uavhengighetskampen i Skottland vil styrkes betraktelig etter Brexit.

Skottland hadde folkeavstemning om skotsk uavhengighet i 2014. Love utelukker ikke at det kan bli en ny avstemning i kjølvannet av Brexit.

- I Skottland var de i favør til å bli værende i EU. Vi visste at den skotske nasjonen vil be om en ny folkeavstemning ved en eventuell Brexit. Det er veldig foruroligende for framtiden til Storbritannia. England og Wales ser ut til å være på samme side, mens Nord-Irland er splittet i saken. Dette er saker som må håndteres i framtiden. Vi kan komme i en æra med flere folkeavstemninger og flere vanskelige beslutninger, sier han.

Nord-Irlands viseførsteminister, Martin McGuinness , har fredag bedt om en bredere meningsmåling for å lodde stemningen i opinionen rundt spørsmålet om en eventuell union med Irland.

- Den største trusselen er mot Storbritannia, sier Love.

Les også: Cameron går av som statsminister

Ettermælet til Cameron
Fredag formiddag kom nyheten om at statsminister David Cameron, som initierte folkeavstemmingen og ledet bli-kampanjen, vil trekke seg som statsminister og gi stafettpinnen videre allerede i oktober måned.

- Nå gir han en ny leder oppgaven med å ta seg av forhandlingene med EU, som vil ta minst to år, sier Love.

- Hvordan blir ettermælet til Cameron, Love?

- Det avhenger av hvordan livet blir etter Brexit. Men uansett vil han ikke bli husket som noen stor statsminister, fordi han holdt en folkeavstemning som i stor grad var basert på partipolitikk, og ikke på grunn av folket, sier Love.

- Historien vil kanskje se på dette som en dum feil. Han vil bli sett på som en gambler, som gjorde noe som slo tilbake på ham og tok knekken på hans statsministerskap.

Les også: - Brexit kan gi bedre EU-avtale for Norge

- Tok en stor risiko
Dermed er det duket for et nytt valg av leder i Det konservative partiet. Den tidligere London-borgermesteren Boris Johnson, som brøt med partiledelsen og ble Brexit-general, seiler opp som en mulig kandidat.

- De som ledet forlat-kampanjen tok en stor risiko ved å bryte med Cameron. De risikerte alt. Hvis de vant, ville de havne på toppen av ønskelisten i Det konservative partiet. Nå har de historien på sin side, understreker Love.

- Boris Johnson er favoritt, men De konservative må ha et valg på ny leder, og det kan også bli Michael Gove eller en annen vi ikke har tenkt på.

Love mener Cameron gjorde en feiltagelse ved å avholde en folkeavstemning i en turbulent tid med store offentlige kutt. Han sier timingen er veldig viktig dersom man skal holde en folkeavstemning.

- Det var en feiltagelse, og det var ingen god beslutning å ta for en statsminister og partileder.