RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommens dag for pastoren

Sist oppdatert:
Fredag får vi svar på om Uppsala tingsrett tror Helge Fossmo påvirket Sara Svensson til å drepe. Her er bevisene.

Helge Fossmo risikerer livsvarig fengsel hvis han blir kjent skyldig i drapene på sine koner Alexandra Fossmo og Helene Fossmo.

10. januar 2003: Sara Svensson tar seg inn i huset til Alexandra og Helge Fossmo og skyter Alexandra mens hun sover. Deretter går hun inn i huset til Daniel Linde og skyter ham i ansiktet.

Den dypt religiøse 27-åringen fortalte i tingretten hvordan hun drepte Alexandra Fossmo og skadet Daniel Linde. Selv om hun dømmes for drap og drapsforsøk, vil hun trolig slippe fengselstraff. Konklusjonen til den svenske Socialstyrelsens rettslige råd er at Svensson ble manipulert av Fossmo og at hun led av vrangforestillinger da hun skjøt. Ut fra dette vil hun trolig dømmes til behandling.

Sterk forklaring
Konklusjonen støtter den forklaringen som Sara Svensson ga i retten. Hun sa at hun var Helge Fossmos viljeløse slave, og at drapene skulle gi henne tilgivelse hos Gud. Før dette hadde Svensson og Fossmo hatt et intenst seksuelt forhold til tross for at de begge var gift på hver sin kant.

SMS-meldinger sendt av Helge Fossmo til Sara Svensson er de sterkeste bevisene for at kvinnen snakker sant. Tidlig i etterforskningen fortalte Svensson om SMS-ene, men like før rettssaken i Uppsala klarte et norsk firma å gjenopprette flere av meldingene. Disse stemte svært godt med den gjengivelsen Svensson hadde gitt.

- Ville hjelpe Sara
Helge Fossmo sa i retten at meldingene var ment som hjelp til Sara Svensson i hennes kamp for tilgivelse hos Gud, men avviste enhver tilknytning til skuddene. Spørsmålet blir om retten tror at Fossmo kan ha ment noe annet enn å oppfordre til drap med meldingene han sendte.

Fossmos forklaring skurrer på flere punkt. Blant annet hevder han at han ikke våknet av skuddene da kona ble skutt i rommet ved siden av. Derimot våknet han av en SMS-melding fra Sara Svensson minutter senere.

Fossmo er også tatt på fersken i å le av drapet på kona Alexandra. «Jeg ler av det som er veldig vanskelig», sa Fossmo om dette i retten.

Snudd ryggen til Fossmo
Hele forsamlingen i Knutby har snudd ryggen til Helge Fossmo. Pastoren som tidligere nøt stor respekt, ble ikke tildelt stor ære i retten.

Daniel Linde, som ble skutt av Sara Svensson, sa i retten at han føler med henne fordi han mener at de begge er et offer for Fossmo.

Også søsteren til Alexandra Fossmo, Åsa Waldau, også kaldt Kristi brud, støtter Svennson. I Uppsala tingsrett gråt hun sammen med søsterens drapskvinne. Hun sa at det var Fossmo som hadde lurt henne til å tro at hun var Kristi brud.


Dødsfallet til den første konen
Helge Fossmo er også tiltalt for drapet på sin første kone, Helene Fossmo, i 1999. I retten fortalte Fossmo hvordan han fant henne død i badekaret. Den gang konkluderte undersøkelsene med ulykke. I dag mener imidlertid påtalemyndigheten at Helge Fossmo drepte Helene Fossmo.

I retten var ekspertene uenige i om Fossmo kan ha dødd som følge av fall, eller om noen må ha slått hodet hennes inn i dusjbatteriet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere