Dømmer mildere enn dommerne

Den første kartleggingen av danskenes syn på straff avslører stor uvitenhet om rettssystemet.

1400 personer har deltatt i undersøkelsen der da har måttet dømme i syv konkrete saker. Sakene handlet om alt fra uaktsomt drap til konemishandling. Undersøkelsen viser at danskene selv ville dømt mildere enn domstolene.

Ikke fengsel
Danskenes dom er klar: de færreste vil sende noen i fengsel. Seks av ti dansker synes at straffen burde være mildere enn fengsel.

I tillegg har deltagerne gjettet på hvordan de tror en dommer ville dømt i saken. Der viser det seg at våre naboer ikke har den minste anelse om hvor hardt domstolene egentlig dømmer. Også der tror danskene at dommerne vil unngå fengsel. Dette er ikke tilfelle.

Uvitende
- Jeg er overrasket over den massive uvitenheten. Folk vet godt hva det koster å råkjøre, men når det dreier seg om alvorlige sanksjoner som for eksempel for vold, er de fullstendig uvitende. Det er dypt utilfredsstillende for den kriminalpolitiske debatten, sier professor ved juridisk fakultet ved København Universitet Flemming Balvig til Politiken.

Undersøkelsen viser også at deltagerne generelt synes vold burde straffes hardere. Ifølge Balvig er dette et sunnhetstegn, det viser nemlig at danskene tar kriminalitet på alvor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.