Dømt for bombeplan i New York

Foto: (EPA)

I New York har domfellelsen av en 23 år gammel pakistansk innvandrer satt søkelyset på politiets antiterrormetoder.

25.05.06 04:22

23 år gamle Shahawar Matin Sirai er dømt av en amerikansk domstol for å ha planlagt et bombeangrep på t-banen i New York. Saken har bidratt til å sette søkelyset på myndighetenes metoder for å overvåke radikale muslimer etter 11. september.

Sirai skal ha truet med angrepet som en hevn for skandalen i Abu Ghraib-fengselet i Irak. Nå risikerer han fengsel på livstid, melder AP.

I en uttalelse fra politiet i New York heter det at dommen er en viktig milepæl i arbeidet for å gjøre New York til et tryggere sted.

23-åringens forsvarsadvokat avviser dette.

- Dette er ikke en terrorist. De burde bekymre seg over sovende celler, og ikke over Martin Sirai, sier forsvarsadvokat Martin Stolar til pressen etter domsavsigelsen.

Sirai og en annen mann som var mistenkt for å ha deltatt i planleggingen, ble arrestert i 2004. De skal ha hatt på seg grove skisser over målet, en t-banestasjon i det travle handleområdet Herald Square.

Sirai skal ikke ha vært knyttet til kjente terrorogranisasjoner. Politiinformant Osama Eldawoody skal ha fattet interesse for 23-åringen etter at han kom med anti-amerikanske uttalelser i en islamsk bokhandel der han jobbet.

Eldawoody er ansatt av politiet i New York for å identifisere og overvåke islamske ekstremister i byens muslimske nabolag.

Den 50 år gamle informanten skal tatt kontakt med Sirai etter at han omtalte Osama bin Laden i rosende ordlag og sa han håpet at bin Laden hadde store planer for New York.

Eldawoody gav seg ut for å være en potensiell medsammensvoren og forsikret Sirai om at dersom han kom opp med en plan, ville han få støtte av en fiktiv islamistisk organisasjon kalt The Brotherhood.

Sirai sier han ikke hadde hatt tanker om vold før Eldawoody framstilte seg selv som mentor og egget ham opp blant annet ved å vise ham bilder av fanger som ble mishandlet av amerikanske soldater i Abu Ghraib-fengselet. Ifølge Sirai har Eldawoody snakket om å sprenge bygninger i blant annet Wall Street.

- Jeg pleide å lytte, men jeg sa aldri ja til å gjøre noe før Abu Ghraib ble et tema, sier Sirai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.