*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til 20 år for fire tekstmeldinger

Ferierende nordmenn bør være oppmerksom på loven, sier ekspert.

25.11.11 15:31

Denne uken fikk en thailandsk lastebilsjåfør virkelig merke at domstolene i Thailand setter kongehuset høyt.

61-åringen ble onsdag dømt til 20 år i fengsel for å ha sendt tekstmeldinger som retten mener krenket det thailandske monarkiet.

Dommen er den siste i rekken av saker hvor folk idømmes strenge straffer for å ha fornærmet eller fremmet trusler mot den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej (81) eller andre medlemmer av kongefamilien.

Fem år per melding
Ampon Tangnoppakul ble idømt fem år i fengsel for hver tekstmelding, opplyser mannens advokat.

Men den dømte avviser at han var avsender av tekstmeldingene.

- Han insisterer på at han ikke vet hvordan man sender tekstmeldinger. Han insisterer på at han elsker Hans majestet kongen, sier advokat Poonsuk Poonsukcharoen til The New York Times.

Dommeren i saken hevder at tekstmeldingene, som angivelig ble sendt til en høytstående offisiell tjenestemann, krenket, fornærmet og truet kongen og hans kone, dronning Sirikit.

Innholdet i tekstmeldingene ble imidlertid ikke gjort kjent i retten.

- Telefonen var til reparasjon
Den dømte hevder at telefonen var inne til reparasjon da tekstmeldingene angivelig ble sendt i mai måned, som var en periode med store uroligheter i Thailand. Men retten trodde ikke på forklaringen til 61-åringen.

- Strafferammen på den lèse-majesté-lovgivningen er vanligvis 15 år, men de siste årene har det kommet en internettlovgivning som er koblet opp mot dette og som kan føre til ekstra år. Sånn normalt så er strafferammen mellom 15 og 20 år. Så loven er veldig streng, sier Thailand-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund, Marte Nilsen, til Nettavisen.

Nilsen sier loven har blitt hyppigere anvendt de siste årene.

- Det er nok flere grunner til det. De siste årene har det blitt atskillig mer vanlig at folk har blitt anmeldt for majestetsfornærmelse. Det henger litt sammen med den politiske krisen i Thailand. Respekt for kongehuset blir brukt som en parameter på hvor man står politisk, sier Nilsen.

Ifølge Nilsen er det ofte personer knyttet til rødskjorte-bevegelsen som blir dømt for majestetsfornærmelse.

- Bør være klar over loven
- Bør norske turister i Thailand være forsiktige i forhold til majestetsfornærmelse?

- Man skal være klar over denne loven, og den gjelder alle. Det er en grei regel å vise respekt for det landet man er i. Jeg tror det er dumt å gjøre det (majestetsfornærmelse red.anm.) for å kjekke seg, men samtidig er dette en ganske ekstrem lov som thailendere også i stor grad ønsker å kvitte seg med, sier hun.

- Man skal være klar over den faren. Det er flere utlendinger som har blitt dømt, sier hun.

Ender ofte med amnesti
Nilsen sier at anmeldte forhold rundt majestetsfornærmelse ofte ender med domfellelse, men understreker at kongen i mange tilfeller gir amnesti når rettsprosessen er over.

- Når man da får en dom så får man ofte amnesti fra kongen. Det skjer på langt nær hver gang, men særlig når utlendinger er involvert, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag