Dømt til livstid

Foto: Robert Jaeger (AP)

Josef Fritzl er funnet skyldig på alle punkter og er dømt til livstid i forvaring.

19.03.09 17:17

Klokken 14.25 ble Josef Fritzl dømt til livstid på en anstalt for psykisk syke lovbrytere.

Ifølge østerriksk lov betyr livstid i realiteten en soning på 25 år.

Les også: Elisabeth snakker

Juryen som består av fire menn og fire kvinner, har vært samlet i tre timer torsdag for å avgjøre skyldsspørsmålet til Josef Fritzl. Selve opplesningen av kjennelsen gikk for lukkede dører.

Enstemmig
Fritzl er funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter, som er uforsettelig drap, slaveri, voldtekt, overgrep, incest og frihetsberøvelse. Fritzl har erkjent straffskyld for samtlige forhold, og godtok dommen. Dermed blir det ingen ankesak.

Avgjørelsen fra juryen var enstemmig.

Juryen mener dermed at 73-åringen bidro til at Michael, som er ett av de syv barna han fikk med datteren Elisabeth, døde fordi Fritzl nektet å oppsøke legehjelp i 1996.

Fritzl hadde 66 timer på seg til å redde livet til spedbarnet.

Kort tid etter domsavsigelsen ble Fritzl ført ut av rettslokalene av tolv uniformerte vakter.

Advokat Rudolf Mayer sier han var overrasket over Fritzls tilståelse, men ikke overrasket over livstidsdommen.

Kan slippe ut om 15 år
Like før klokken 15 ble det avholdt pressekonferanse i St. Pölten.

- Han fikk livstid og skal sendes til en anstalt for psykisk syke lovforbrytere, sier fengselssjef Erich Huber-Günsthofer.

Men først skal han sendes til en institusjon i Wien hvor de skal forsøke å besvare noen spørsmål rundt Fritzls mentale tilstand. De følgende spørsmålene er: Kan han gå i terapi, er han motivert for terapi, kan hans personlighet endres, hva slags terapi kan benyttes, hvor farlig er denne mannen, og kan terapi eventuelt gjøre ham mindre farlig?

- Er det noen mulighet for at Fritzl slipper ut før livstidsdommen er ferdig sonet? spurte en journalist.

Huber-Günsthofer svarer at i teorien kan han bli løslatt fra anstalten for psykisk syke lovforbrytere. Etter en ekspertvurdering vil han eventuelt bli overført til et vanlig fengsel for å sone resten av dommen.

- Han kan i teorien gå fri etter 15 år, men da er det tre dommere som må ta stilling til denne løslatelsen, sier Huber-Günsthofer.

Fritzl holdt datteren Elisabeth innesperret i en kjellerbunker i Amstetten i 24 år. Han voldtok henne jevnlig og gjorde henne gravid med syv barn. Ett av barna døde like etter fødsel og påtalemyndigheten har lagt ned påstand om at 73-åringen kunne ha reddet livet til dette barnet dersom han oppsøkte legehjelp.

Les også: Hemmeligheten i Fritzls perm
Les også: Les vitnemålet som fikk Fritzl til å snu

Les også: Les trusselbrevet mot Fritzl
Les også: - Han er en manipulativ løgner

Angrende synder
Fritzl fremsto som en angrende synder siste dagen i rettssaken før juryen trakk seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet.

- Jeg angrer av hele mitt hjerte. Jeg kan ikke gjøre noe med det jeg allerede har gjort, men om mulig skal jeg begrense skadene, sa Fritzl til hoveddommeren torsdag, ifølge Aftonbladet som er på plass i salen.

Fritzl endret forklaring og erkjente straffskyld etter å ha sett vitneforklaringen til datteren Elisabeth.

- Jeg så det for første gang gjennom hennes øyne, sa han etter vitneforklaringen tidligere denne uken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.