*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til syre i øynene

Foto: Iran Human Rights

Majid er dømt til å få ti dråper med svovelsyre i hvert øye - uten bedøvelse.

07.02.09 14:54

Majid er dømt for å ha blindet en kvinne i Iran ved å helle syre i øynene hennes. Han har selv fortalt at han var forelsket i kvinnen, men valgte å skade henne da han ble avvist.

Nå får han smake sin egen medisin av det iranske rettssystemet som praktiserer «øye for øye, tann for tann».

- Denne straffen er godkjent fra øverste hold som er Irans høyesterett. Dette er noe av det mest barbariske som finnes, fordi dette ikke bare er en straff, men det er ren tortur. Det bryter med alle konvensjoner, sier den iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Barbariske straffemetoder
Iran er kjent for sine barbariske straffemetoder, og straffer kriminelle med steining, henging og ved å kaste dem utfor stup. I tillegg gjennomfører de dødsstraff på mindreårige kriminelle.

Det skjer til tross for at landet har enorm teknologisk fremgang. De har sitt eget atomkraftverk og har nylig sendt en egenkonstruert satellitt i bane rundt jorden.

- De sender satellittraketter og likevel begår de sånne handlinger? Det er ikke snakk om mangel av teknologi at de gjennomfører slike barbariske straffer, men det er en bevisst handling for å skape frykt, sier Amiry-Moghaddam.

- Norge bør reagere
Norge tar sterkt avstand fra Irans praktisering av dødsstraff generelt og dødsstraff av mindreårige spesielt. Men Amiry-Moghaddam mener norske myndigheter må engasjere seg i denne konkrete saken.

- Det er rart at verden ikke reagerer kraftigere. Jeg vet at Utenriksdepartementet gjør veldig mye. Men hva slags signal gir vi om menneskeverd når vi tillater dette? Dette er ikke skjult. Iranske aviser skriver om dette selv. Den iranske ambassadøren burde ha blitt kalt inn på teppet og Utenriksdepartementet burde sagt at dette finner vi oss ikke i, sier han.

UD tar sterk avstand
Utenriksdepartementet opplyser overfor Nettavisen at de er kjent med saken og tar sterk avstand fra slike straffemetoder.

- Vi er oppmerksomme på denne saken, som har en lang og vond bakgrunn. Fra norsk side tar vi sterk avstand fra straff med syre og alle typer lemlestende straffemetoder. Norge tar jevnlig opp menneskerettighetsspørsmål med iranske myndigheter, senest tirsdag denne uken i et møte i Oslo. Vi understreker i slike saker blant annet at Iran er part til FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som forbyr grusom og nedverdigende straff, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Haakon Svane, til Nettavisen.

Blindhet som straff har vært praktisert i Iran tidligere. I en sak på slutten av 1990-tallet ble begge øynene til en mann fjernet kirurgisk, uten narkose.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag