Dømte død mann for skattesvindel

Foto: - (Afp)

Dette er trolig første gang en død person blir dømt i dette landet.

11.07.13 15:31

Den tidligere russiske advokaten Sergei Magnitsky ble arrestert i Russland i 2008 etter å ha anklaget russiske tjenestemenn for å ha svindlet til seg 230 millioner dollar. Saken slo tilbake på Magnitsky, og han ble selv anklaget for skattesvindel.

Torsdag ble den avdøde Magnitsky dømt for skattesvindel i en domstol i Moskva. Han ble selv dømt for å ha svindlet til seg de 230 millionene gjennom skattejuks.

Omstridt rettssak
Påtalemyndigheten hadde bedt distriktsretten i Moskva om å dømme Magnitsky, og deretter avvise dommen umiddelbart ettersom den dømte er død, melder BBC.

Dette er trolig første gangen at en person blir dømt etter sin død i Russland eller tidligere Sovjetunionen.

- Dette har vært en veldig omstridt rettssak. Det er lenge siden jeg har fulgt med på den nå. Men ut ifra det jeg husker, så er saken slik at familien eller advokaten hans fikk tilbud fra russiske påtalemyndigheter om at de kunne avslutte denne saken om de tilsto på hans vegne. Men det gikk de ikke med på, og da bestemte påtalemyndigheten seg for å kjøre saken videre, sier Russland-ekspert og forsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Døde i fengsel
Magnitsky ble funnet død i fengselscellen i 2009, før han fikk saken sin opp for retten.

- Han døde i fengsel under veldig uklare omstendigheter. Han var syk og fikk ikke den hjelpen mange andre mente han burde ha fått, sier Godzimirski.

Menneskerettsaktivister hevder han ble mishandlet i fengsel og døde fordi han ble nektet tilgang på medisinsk behandling.

- En farse
Russiske myndigheter har henlagt etterforskning av dødsfallet til Magnitsky, og kom fram til at han ikke ble mishandlet til døde.

Familien til Magnitsky nektet å delta i rettssaken da den startet i mars måned, og familiens advokat omtaler hele rettssaken som en farse.

- I dette tilfellet gjelder ikke uttrykket den som tier samtykker, sa familiens advokat, Nikolai Gerasimov, i en uttalelse til nyhetsbyrået Interfax da rettssaken startet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Mikhail Voskresensky

Magnitsky Act
Saken har fått enorm internasjonal oppmerksomhet, og har ført til en bitter diplomatisk strid mellom Russland og USA. Sistnevnte svarte med å innføre en lov, Magnitsky Act, som skulle forby innreise for russiske tjenestemenn som var involvert i saken.

Russiske myndigheter svarte med et mottiltak ved å stoppe adopsjon av russiske barn til USA.

- Hele denne saken er veldig politisert, sier Godzimirski.

- Dette må sees som et ledd i den antiamerikanske bølgen som går gjennom Russland akkurat nå, legger han til.

Lov å rettsforfølge døde personer
Det ble aldri reist noen tiltale mot Magnitsky før han døde. Likevel ble den avdøde advokaten tiltalt og dømt i retten. En russisk forvaltningsdomstol vedtok nemlig i 2011 at det skal være mulig å føre avdøde mennesker for retten, slik at pårørende eventuelt skal kunne renvaske navnet til den avdøde personen.

Magnitskij var hyret inn av investeringsfondet Hermitage Capital Management da han blandet seg inn i saken som skulle koste ham livet, skriver NTB.

Gjennom sitt oppdrag for fondet avdekket han at tjenestemenn fra skattemyndighetene og innenriksdepartementet i Russland var involvert i en storstilt skatteunndragelse på en sum som tilsvarer 1,3 milliarder kroner.

Hans britiske klient, Hermitage-grunnleggeren William Browder, ble også dømt in absentia torsdag. Browder har avvist rettssaken som en farse motivert av politiske hevnønsker.

Fakta om saken mot Sergej Magnitskij

* Russisk advokat og korrupsjonsjeger.
* I november 2008 ble han selv pågrepet for svindel. Han døde i fengselet i november 2009, og etterforskning viste at han var blitt grovt mishandlet.
* Magnitskjis død utløste strid mellom USA og Russland om mishandling av fengslede. Den amerikanske Kongressen vedtok i fjor en lov oppkalt etter Magnitskij.
* Loven innebærer at russere som er mistenkt for innblanding i dødsfallet, kan nektes innreise til USA. Som svar har Russland innskrenket amerikaneres rett til å adoptere russiske barn.

(Kilder: BBC, Index on Censorship )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.