Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump dropper sanksjoner mot Russland, vurderer å sparke Robert Mueller

Republikanerne angriper FBI og hjelper Vladimir Putin.

NEW YORK (Nettavisen): Det politiske klimaet her i USA kan faktisk være i enda dårligere form enn naturens klima.

17 etterretningsbyråer har konkludert med at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016 og tidligere FBI-direktør Robert Mueller leder en etterforskning av nettopp dette, men blir motarbeidet av vinneren av dette presidentvalget og partiet han tilhører.

Mueller har gått til aksjon mot Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, hans assistent Rick Gates, Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og utenriksrådgiver George Papadopoulos. De to sistnevnte har tilstått å ha løyet for FBI og samarbeider nå med Mueller.

Flynn diskuterte USAs sanksjoner mot Russland med Russlands ambassadør og løy deretter om dette – og fikk sparken av Trump etter at amerikansk presse avslørte løgnen.

Selv har president Trump sparket en FBI-direktør og i et intervju med NBC motivert dette med at James Comey etterforsket Russlands påvirkning av valget og hvilken rolle Trump-leiren eventuelt spilte i dette.

Trumps justisminister Jeff Sessions var i to møter med Russlands ambassadør før innsettelsen og utelot å opplyse om dette under sin nominasjonshøring i Senatet.

Mens alt dette pågår, tvitrer president Trump til stadighet om at Russland-etterforskningen bare er tull og at det ikke har foregått noe ulovlig. Hvis det er sant, er det i Trumps interesse å hjelpe Mueller med å renvaske ham.

Trumps tale om rikets tilstand:

- Dette er trist for landet

Republikanerne er i flertall både i Representantenes hus og Senatet og leder følgelig de to Russland-granskingene som pågår i Kongressen. Etterretningskomiteen i Huset vedtok mandag kveld at den vil offentliggjøre et hemmeligstemplet notat som anklager FBI for maktmisbruk. Dette notatet er laget av republikanerne. Samtidig vedtok den samme komiteen at demokratenes notat fremdeles skal være unntatt offentligheten.

- Dette er trist for landet, for dette betyr at det er en reell grunn for amerikanere til å miste tillit til at myndighetene opptrer til beste for det amerikanske folk, sier Carrie Cordero, en tidligere topprådgiver i byrået for nasjonal sikkerhet, i et intervju med CNN.

Det er nå opp til president Trump om han vil offentliggjøre dokumentet.

- Det er trist at vi ikke forventer at USAs president vil sette rikets interesser over sine personlige interesser, men det er virkelig en trist da når det samme er sant om vår egen komité, sier demokraten Adam Schiff, som sitter i Husets etterretningskomité, ifølge The New York Times.

Selv har president Trump uttalt at han gjerne vil vitne under ed foran Robert Mueller «hvis advokatene mine sier ja». Ifølge CNN sier advokatene «nei». TV-kanalen melder at Trumps advokater mener at Mueller «ikke har innfridd kravene for å få intervjue presidenten ansikt til ansikt».

Natt til onsdag rapporterer CNNs reporter Jim Acosta at en kilde forteller til ham at president Trump fortsatt vurderer å sparke spesialetterforsker Robert Mueller.

Går imot Kongressen

Samtidig som dette skjer, annonserer Det hvite hus at sanksjonene mot Russland, som ble vedtatt av Kongressen med overveldende flertall i fjor, ikke vil bli innført.

- Vi har informert Kongressen om at denne lovgivningen og implementeringen har begrenset Russlands salg av forsvarsmateriell. Siden loven ble vedtatt har vi estimert at fremmede myndigheter har trukket seg fra planlagte eller annonserte kjøp av russisk forsvarsmateriell for flere milliarder dollar, sier talskvinne Heather Nauert fra utenriksdepartementet ifølge The New York Times.

Bare noen timer før denne uttalelsen, sa CIA-direktør Mike Pompeo at Russland på ingen måte ser ut til å ha roet ned sine forsøk på å påvirke valg i andre nasjoner.

- Jeg er overbevist om at de vil fortsette med dette, sa Pompeo til BBC News.

Kongressmann Adam Smith fra delstaten Washington, som også sitter i denne komiteen, reagerer sterkt.

- Det er et graverende brudd på president Trumps ansvar å belønne president Putin med å la være å reagere på hans innblanding i et amerikansk valg – dette representerer ingenting annet enn en belønning for et angrep på vårt lands demokrati, sier Smith til The New York Times.

Finansminister Steven Mnuchin sier imidlertid at USA kommer til å innføre nye sanksjoner mot Russland «i løpet av de neste månedene, kanskje en måned», ifølge NTB-AFP.

- I nær framtid vil dere se ytterligere sanksjoner, sa den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin i en tale til Senatet tirsdag.

Senator Claire McCaskill fra Missouri er ikke imponert.

- Kongressen vedtok med 517 mot 5 stemmer å innføre sanksjonene mot Russland. Presidenten bestemmer seg for å ignorere den loven. Folkens, dette er en konstitusjonell krise. Hvert eneste hjørne av dette landet bør være rasende, sier McCaskill.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken