*Nettavisen* Nyheter.

Donald Trump etter at Demokratene vinner flertall i Representantenes hus: - En enorm suksess

Mellomvalget i USA:

TVITRET:  President Donald Trump virket fornøyd etter mellomvalget, selv om resultatet gjør at det blir blir vanskeligere for Trump å manøvrere politisk.  Foto: Montasje: Scanpix/Twitter

Republikanerne mister flertall i ett av to kongresskamre. Det er resultatet etter tirsdagens mellomvalg.

07.11.18 19:24

WASHINGTON/LOS ANGELES (Nettavisen): Det viktige mellomvalget i USA er nå avgjort når det gjelder kontroll i Kongressen.

Republikanerne hadde flertall i begge kongresskamre før valget. De beholder flertallet i Senatet, men mister flertallet i Representantenes hus.

Les også: Amerikanerne flokker til denne graven på valgdagen

Demokratene måtte vinne netto 23 mandater fra republikanerne, og klokken 05 norsk tid ble det klart at jobben var gjort.

Visse steder ble det så jevnt at det trengs fintelling, så den endelig mandatfordelingen er ennå ikke klar. I skrivende stund har demokratene 222 plasser, mot 199 til republikanerne i Representantens hus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens journalister Harald Fjelddalen og Erik Stephansen dekker mellomvalget for Nettavisen fra USA.

Det er vanlig at partiet som vant presidentvalget gjør det dårligere i mellomvalget, og det var ventet at demokratene ville vinne flertall i Representatenes hus.

Det er likevel en nedtur for republikanerne og president Donald Trump. Valgdagsmålingene spådde også trøbbel for Donald Trump.

Hverdagen vil nå bli vanskeligere for Trump. Mange lovforslag og bevilgningssaker vil bli stanset eller trenert.

Det er første gang siden 2010 at demokratene har hatt flertall i kammeret.

Bedre i Senatet

Trump og republikanerne kan glede seg over at de ikke bare beholder, men også øker, flertallet i Senatet.

Tennessee var en delstat demokratene var så godt som avhengig av å vinne for å ha en sjanse til å ta flertall i kammeret. Phil Bredesen (D) var imidlertid aldri i nærheten av å slå Marsha Blackburn (R).

Les også: Taylor Swift med ny støtte til norskættede Phil Bredesen

Demokratene håpet også at Beto O'Rourke skulle slå Ted Cruz i Texas. Der ledet O'Rourke lenge, men Cruz' tall bedret seg gradvis og han endte opp med å beholde senatsetet.

Les: Mail fra Barack Obama: Erik, nå trenger jeg deg!

I tillegg mistet demokratene mandater etter at både Heidi Heitkamp i North Dakota og Joe Donnelly i Indiana tapte mot sine republikanske motstandere.

I Florida leder republikaneren Rick Scott mot demokraten Bill Nelson. Der er det imidlertid så jevnt at det kan det gå mot omtelling av stemmene til for å avgjøre en vinner, men det går mot at demokratene mister en plass også der.

Da hjalp det lite at at demokraten Joe Manchin seiret over Patrick Morrisey i Vest-Virginia, tradisjonelt sett en rød delstaten.

Før fintelling i de jevne deltatene er gjennomført, har republikanerne 51 senatseter mot demokratenes 46.

Trump: – Enorm suksess

Sent tirsdag kveld tvitret president Donald Trump at valgkvelden hadde vært en «enorm suksess».

I den kortfattede meldingen takker han også for innsatsen.

Samtidig blir det mer og mer klart at det blir vanskeligere for Trump å manøvrere i et politisk landskap der Republikanerne ikke lenger har flertall i Representantenes hus.

Allerede før valget sa Trump at han først og fremst hadde konsentrert seg om Senatet. Der beholdt partiet hans kontrollen – som ventet – og mange tolket uttalelsen fra presidenten som et forsøk på å distansere seg fra et eventuelt nederlag i Representantenes hus.

Øynet sensasjon i Texas

Valget i Texas har vært en av de mest omtalte ettersom den demokratiske kandidaten, Beto O'Rourke, har blitt en politisk sensasjon.

Les også: Rekordoppmøte i Texas: - Jeg har ventet på dette

Det var likevel mange som hevet øyenbrynene da de så de første tallene fra Texas. Da 13 prosent av stemmene var talt opp, ledet demokraten nemlig med med over ti prosentpoeng over Ted Cruz.

Klikk på bildet for å forstørre.

JEVNT: Beto O'Rourke (t.h.) gir sittende senator, Ted Cruz (t.v), hard kamp om senatsetet.  Foto: Tom Fox (AP/NTB Scanpix)

Det var imidlertid ventet at dette vil jevne seg ut, og da 52 prosent var talt opp var O'Rourkes ledelse bare på et par prosentpoeng.

Siden gikk ledelsen fram og tilbake, og til slutt var det den sittende senatoren som vant.

Ted Cruz hadde ledet på meningsmålingene den siste tiden, og det ville vært en sensasjon O'Rourke vinner i den røde staten.

Les også: Beyoncé går for O'Rourke i Texas

Teknisk trøbbel

De siste valglokalene stengte i Alaska klokken 20 lokal tid, klokken 6 norsk tid onsdag morgen.

Flere steder ble det meldt om svært lange køer, maskintrøbbel og andre problemer på valgdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marie Drissel er demokrat, og har stått utenfor "sitt" valglokale i Washington DC i hele dag. Like før valget stenger mener hun at oppmøtet har vært større enn vanlig. Foto: Erik Stephansen (Mediehuset Nettavisen)

Delstaten Georgia opplevde noen av de mest omfattende problemene. Der måtte enkelte velgere finne seg i å vente tre timer i kø før de fikk avgi stemme.

I Indiana førte valgtrøbbel til lengre åpningstid ved valglokaler.

I New York City blir det meldt om lange køer fordi flere maskiner som skal skanne stemmesedlene, brøt sammen.

Det var likevel ventet høy valgdeltakelse. Nesten 35 millioner amerikanere har forhåndsstemt. Det er nesten 15 millioner mer enn i 2014.

Klikk på bildet for å forstørre.

KØER: Velger venter i kø i Brooklyn i New York. Ved to ulike valglokaler i bydelen skal de fleste skannemaskinene ha vært ødelagt, noe som førte til at folk måtte vente i timevis på å avgi stemme. Foto: Brendan Mcdermid (Reuters/NTB Scanpix)

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag