*Nettavisen* Nyheter.

Donald Trump henges ut som nazist

SAMMENLIGNINGEN mellom Donald Trump og nazismen kommer tydelig fram i hovedoppslaget på nettsiden til New York Daily News. Foto: (Skjermdump fra nydailynews.com)

Mens 200.000 vil nekte Donald Trump innreise i Storbritannia, får presidentkandidaten ordentlig juling i en av USAs største aviser.

09.12.15 17:22

NEW YORK (Nettavisen): En petisjon om å nekte kontroversielle Donald Trump innreise til Storbritannia på grunn av den amerikanske presidentkandidatens «hatefulle taler» har nå samlet over 200.000 signaturer.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dette er en reaksjon på Donald Trumps forslag om å nekte muslimer innreise til USA. Trump ønsker også å bygge en stor mur langs grensen til Mexico for å holde meksikanere ute av USA.

Tatt opp i parlamentet

«Donald Trump oppfordrer til en total, fullstendig stopp av innreiser til USA for muslimer inntil våre folkevalgte kan finne ut hva som foregår», sa Trumps kampanjekontor i en pressemelding mandag. Senere samme dag gjentok han dette budskapet i en tale under et folkemøte.

Onsdag ble Trump diskutert i det britiske parlamentet. Statsministerens høyre hånd, George Osborne, kalte Trumps uttalelser nonsens.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig får forretningsmannen som vil bli president i USA ordentlig juling i amerikanske aviser. Tirsdag ble han kalt «The new furor» på forsiden av Philadelphia Daily News.

Onsdag er det New York Daily News som trekker parallellen til Adolf Hitlers Nazi-Tyskland.

Avisen har fått historieprofessor Max Paul Friedman ved American University i Washington til å skrive en kommentar om Trumps nazilignende uttalelser.

For nazilignende er uttalelsene, påpeker Friedman.

Klikk på bildet for å forstørre.

ONSDAGENS FORSIDE av New York Daily News etterlater ingen tvil om avisens syn på Donald Trump.

Trinnvise angrep mot jødene

«Da nazistene overtok makten i 1933, begynte de ikke umiddelbart en holocaust gjennom massemord av jøder og andre de anså som underlegne. I stedet innførte de en rekke tiltak som hadde til formål å separere jødene fra sine medmennesker», skriver Friedman.

Spaltisten påpeker at jødene var like integrert i det tyske samfunnet den gang som muslimene er i USA nå. Ikke alle var religiøse. Noen var i næringslivet. Patriotiske tyske jøder som Otto Frank, Annes far, tjente landet i første verdenskrig, akkurat som amerikanske muslimer tjener USA i Afghanistan og Irak i dag.

Jødene ble først ekskludert fra jobber i offentlige etater. Så ble det restriksjoner på hvor mange som fikk plass på skoler og universiteter. I 1935 ble det forbudt for jøder å være tyske statsborgere, og dermed mistet de også stemmeretten.

Donald Trump har ikke gått så langt, påpeker Max Paul Friedman, men Trump har tatt opp ideen om å kreve at alle muslimer blir registrert i en database. Presidentkandidaten har også uttalt at muslimer som er amerikanske statsborgere, men reiser ut av USA, ikke skal få komme inn igjen.

«Dette vil i praksis nekte dem statsborgerrettighetene sine. Akkurat som jødene i Tyskland, vil de bli statsløse», konkluderer Friedman.

Trumps kampanjekontor har senere gått tilbake på dette kravet.

«Donald Trump er ikke i nærheten av nazistenes plan for «den endelige løsningen» (utryddelse), men han er ikke langt unna de første skrittene nazistene tok», avslutter historieprofessoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.