RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dopet barn til drapsmaskiner

Sist oppdatert:
Mandag skulle Charles Taylor møte i retten for å ha gitt penger til soldater som dopet barn med amfetamin for å få dem til å drepe.

Se rettssaken på TV 2 Sumo

FNs spesialdomstol for Sierra Leone i Haag har tiltalt Charles Taylor for å ha ansvaret for terror, mord, voldtekt og seksuell vold, slaveri og bruk av barnesoldater under den blodige borgerkrigen i nabolandet Sierra Leone, ifølge Reuters.

Taylor møtte ikke i retten til åpningen av saken mandag. Etter å ha fått sin advokat til å lese en erklæring om rettens manglende rettferdighet, bestemte dommerne at saken skulle fortsette uten at den tidligere liberianske presidenten var til stede.

Vil representere seg selv
Deretter kom plutselig beskjeden om at Charles Taylor nå ønsker å representere seg selv i saken. Hans advokar Karim Khan sa dermed at han ikke lenger hadde tillatelse til å representere klienten, og forlot rettssalen mens dommeren gjentatte ganger ba ham om å bli, melder AP.

- Dette er ikke et stunt fra forsvarets side. Taylor utøvde sin rett til å avslutte min representasjon av ham og representere seg selv, sa Khan til AP utenfor rettssalen.

Retten besluttet likevel at saken skal fortsette, og sjefsanklager Stephen Rapp begynte sin åpningstale.

«Blood diamonds»
I sin seks år lange presidentperiode støttet Taylor opprørsgruppen Revolutionary United Front (RUF) i nabolandet Sierra Leone i bytte mot diamanter fra gruvene i landet, skriver Reuters.

Sierra Leones borgerkrig var mer brutal enn selv de verste tidligere konfliktene på det afrikanske kontinentet. Krigen, som varte fra 1991 til 2002, ble i tillegg til massedrap og voldtekt preget av utstrakt bruk av barnesoldater og amputasjon av armer og føtter hos masser av uskyldige sivile.

Barn drevet til drap og lemlestelse
Barnesoldatene ble rekruttert av opprørerne og dopet med amfetamin før de ble sendt ut fra leire med sekker og macheter. Dersom sekkene ikke var fulle av avkuttede kroppsdeler når de kom tilbake, fikk de straff, ifølge CNN.

Ofre for grusomhetene vil vitne i saken, men viktigst blir nøkkelvitner fra Taylors indre krets, som skal bevise at han kan holdes til ansvar for de forferdelige handlingene som ble begått i nabolandet med hans støtte og velsignelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere